Waarom is wijn drinken goed voor je?

Waarom is wijn drinken goed voor je?

Wijn is een drank met een rijke geschiedenis. Het bestaat al duizenden jaren en wordt door iedereen gedronken, van de oude Grieken tot de hedendaagse “hipsters”. Wijn kan worden gemaakt van druiven-, appel- of ander vruchtensap. Het alcoholgehalte varieert van 10% tot 13%. In dit artikel proberen we een antwoord te geven op de vraag: “Waarom is wijn drinken goed voor je?”

Waarom wijn drinken?

Waarom zou je wijn drinken? Er zijn genoeg redenen om een glas (of twee) wijn te drinken met je partner, vrienden en familie . Wijn heeft een elegantie en verfijning over zich waardoor het lijkt alsof je nipt aan een glas wijn dat gemaakt is voor royalty’s. Of u nu de voorkeur geeft aan rood of wit, de gezondheidsvoordelen van het drinken van wijn zijn overweldigend en heilzaam voor uw lichaam.

Een fles wijn kan met bijna elk soort voedsel gecombineerd worden en zal de smaken in het voedsel dat je graag eet. Niet alleen kan wijn je eten beter laten smaken, maar het bevat ook antioxidanten en vitaminen die je helpen gezond te blijven!

Ik weet wat je denkt: er zijn genoeg andere dranken die dezelfde gezondheidsvoordelen bevatten als wijn. Maar niets smaakt beter dan een glas (of twee) rode of witte wijn om helpen je te ontspannen na een lange dag. Geloof me als ik zeg dat een glas wijn overdag geen kwaad kan, en misschien zelfs helpt!

Wie drinkt wijn?

Bijna iedereen kan wijn drinken! Sommige mensen vinden het lekker vanwege de smaak en anderen vanwege de verscheidenheid aan smaken en soorten. Er zijn ook mensen die wijn drinken om andere redenen, zoals de gezondheidsvoordelen.

De gezondheidsvoordelen van het drinken van wijn zijn onder andere: verbeterde slaapkwaliteit, verlaagd risico op hartaandoeningen of diabetes type 2, vermindering van gevoelens van depressie of angst. De antioxidanten in wijn zorgen voor een extra gezonde boost, net als andere goede dingen zoals resveratrol dat in rode wijn kan worden gevonden. Het drinken van een glas wijn elke dag kan ook helpen om spierpijn na een training te verminderen.

Wijn drinken is gezond

Hoeveel wijn mag je dagelijks drinken?

Je kunt elke dag wijn drinken, maar als je niet gewend bent aan de smaak kan het even wennen zijn. Zo hebben rode wijnen meestal meer tannines dan witte wijnen en daarom geven sommige mensen de voorkeur aan de smaak van witte wijn. Rode wijndrinkers kunnen na het drinken van veel rode wijn last van hun maag krijgen omdat ze er niet aan gewend zijn of de tannines nog niet kunnen verdragen.

Ik raad aan slechts één glas wijn per dag te drinken als dit de eerste keer is dat u het probeert. Er zijn veel voordelen verbonden aan het drinken van wijn, dus je zou kunnen proberen om twee glazen per dag te drinken- hoewel dit kan variëren afhankelijk van welke soort wijn je drinkt en of je al dan niet medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met wijn, dus het is het beste om uw arts te vragen voordat u alcoholische dranken drinkt als u niet zeker bent over de mogelijke bijwerkingen.

Is wijn goed voor je spieren?

Wijn biedt veel gezondheidsvoordelen, zoals het beschermen van uw hart en het verminderen van uw kans op een beroerte. Wijn is ook rijk aan resveratrol, een stof die de spiergroei kan bevorderen. Wat is resveratrol?

Resveratrol is een stof die voorkomt in de schil van druiven en die talrijke gezondheidsvoordelen zou bieden. Onder andere kan resveratrol helpen het risico op hartaandoeningen, Alzheimer en zelfs sommige vormen van kanker te verminderen. Het drinken van druivensap kan u ook voorzien van deze heilzame stof.

Het is echter belangrijk op te merken dat druivensap veel minder resveratrol bevat dan wijn.

Welke vitaminen zitten er in wijn?

Vitamine C, calcium en kalium zitten allemaal in wijn.

Vitamine C is een vitamine waarvan veel mensen denken dat het een wondermiddel voor alles is. Het is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het slechts een paar uur in het lichaam kan worden opgeslagen voordat het wordt uitgescheiden

Calcium is een mineraal dat meestal in verband wordt gebracht met de gezondheid van de botten. Het is echter ook goed voor de regulering van het centrale zenuwstelsel en de werking van de spieren. Kalium regelt de vochtbalans in het lichaam en helpt insuline bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Hoe organiseer je een wijnproeverij thuis?

Hoe organiseer je een wijnproeverij thuis?

Een wijnproeverij is een klassevol evenement dat je gemakkelijk thuis kunt organiseren. In de eigen woonkamer kun je met vrienden en familie verschillende wijnen van over de hele wereld proeven zonder dat je daarvoor veel geld hoeft neer te tellen. De perfecte wijnproeverij bestaat meestal uit een kleine groep mensen en een goed opgeleide gastheer. De gastheer moet ervoor zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft en dat hij de wijn kent en in detail kan beschrijven.

De wijnproeverij moet genoeg eten hebben om de drankjes te begeleiden, maar niet te veel eten dat er niet genoeg zitplaatsen zijn voor alle gasten. Het eten moet ofwel de wijn zelf benadrukken, of iets zijn dat er goed bij past. Hier zijn een paar tips over hoe je de perfecte wijnproeverij kunt organiseren zonder haperingen of fouten!

Thuis een wijnproeverij organiserenVerzamel gasten.

Het is altijd leuk om een paar vrienden of familieleden uit te nodigen voor een wijnproeverij, maar het aantal gasten is aan volledig aan jou. Er is geen specifieke richtlijn voor het aantal mensen dat uw privé-evenement kan bijwonen, maar het is aanbevolen dat je ten minste 6-10 mensen hebt, afhankelijk van de ruimte van de locatie.

Kies een datum en tijd

De beste tijd om een wijnproeverij te houden is meestal in het weekend, in de middag- of avonduren. Als u liever op minder drukke tijdstippen evenementen organiseert, kies dan voor een vroege ochtend of een doordeweekse dag. Echter, de timing van het evenement is niet beperkt tot deze opties: als je bijvoorbeeld een themaproeverij houdt, kan het evenement een ander tijdschema vereisen.

Zorg ervoor dat iedereen voorbereid komt

Wanneer iemand op je uitnodiging ingaat, geef hem dan alle nodige informatie over waar en wanneer het evenement zal plaatsvinden. Neem desgewenst wijnetiketten mee om als naamkaartjes te gebruiken, zodat je gasten hun glazen zonder verwarring kunnen identificeren. Als alternatief kan je ook leuke glasmarkeerders gebruiken. Die heb je in allerlei leuke vormen en kleuren.

Plan het menu

Als algemene regel voor het combineren van eten en drinken op proeverijen geldt: houd het simpel en licht, zodat de smaken van de geserveerde wijnen niet worden overstemd of verstoord. Bijvoorbeeld kan je een lichte vleeswarenschotel bereiden, die je gemakkelijk kunt eten terwijl men van de wijn nipt.

Voorzie wijnglazen, kurkentrekkers en andere benodigdheden

Een van de belangrijkste dingen bij het organiseren van een wijnproeverij is ervoor te zorgen dat je alles hebt wat nodig is. Dit betekent dat je moet zorgen voor alle benodigdheden zoals kurkentrekkers, wijnglazen en al het andere dat je nodig denkt te hebben.

Het is het beste om al deze zaken op voorhand te voorzien, in plaats van de mensen hun eigen mee te laten brengen. Dit is belangrijk omdat je niet opgescheept wilt zitten met glazen die stuk zijn of kurkentrekkers die niet goed werken.

Kies wijnen die elkaar aanvullen: welke wijnen kan je serveren

Bij het selecteren van wijnen voor een proeverij is het altijd het beste om wijnen uit verschillende regio’s en in verschillende prijsklassen te kiezen. Zorg ervoor dat je wijnen uit ten minste drie landen opneemt en voeg enkele interessante variëteiten toe, zoals rosé. Het kan ook de moeite waard zijn om een paar mousserende wijnen te nemen als je gasten van bubbels houden! Of kies gemakkelijkheidshalve voor reeds samengestelde evenwichtige wijnpakketten.

Hoe richt je de ruimte in voor een wijnproeverij?

Een cruciale factor voor het succes van een wijnproeverij is de ruimte waarin u ze organiseert. Er zijn verschillende dingen die u in gedachten moet houden bij het kiezen van de locatie voor uw proeverij. Een van de belangrijkste aspecten is de ventilatie, aangezien sommige wijnen een chemische stof kunnen produceren die zich ophoopt en uiterst irritant wordt wanneer deze wordt vermengd met de gewone lucht in een gesloten ruimte of voertuig. Een andere overweging om rekening mee te houden bij het kiezen van een ruimte voor uw wijnproeverij is verlichting, die helder genoeg moet zijn zodat u de kleur van de wijn kunt zien zonder enige belemmering.

Ten slotte moet u ervoor zorgen dat de tafel(s) die u kiest gemakkelijk schoon te maken zijn. Voor en na elke proeverij moet er worden schoongemaakt (en gemorste wijn moet onmiddellijk grondig worden opgeruimd).

Hoe kan je zelf een wijnsommelier worden: is er een opleiding voor sommelier?

Je hebt vast wel eens van een sommelier gehoord. Dat zijn de mensen die je in restaurants bedienen en alles over wijn weten om ervoor te zorgen dat je krijgt wat je wilt als je in een restaurant bestelt. Maar is het mogelijk om zelf ook wijnsommelier te worden? Zelf sommelier worden is niet gemakkelijk, maar het is de moeite waard om een van de besten te worden!

Wat is een wijnsommelier en wat doen ze?

Een sommelier is een wijnexpert, iemand die is opgeleid om u te helpen de beste wijnen bij uw maaltijd uit te kiezen. Sommeliers werken meestal in restaurants met dure wijnkaarten omdat ze de regio’s, de jaargangen en alles over elke druivensoort kennen om ervoor te zorgen dat u krijgt wat u wilt wanneer u bestelt.

Zij kunnen vertellen waar alle wijnen vandaan komen (de specifieke wijngaard of wijnmakerij), wat er nieuw op de lijst staat, de beschrijving van elke variëteit en de prijsklasse. Zij kennen hun wijnen uit het hoofd. Vroeger liepen sommeliers met een karretje rond om in het hele restaurant wijn te schenken.

Sommelier is een beroep dat vroeger voorbehouden was aan mannen, maar steeds vaker nemen ook vrouwen (zie maar naar de bekende Sepideh Sedaghatnia) deze rol op zich. Sommeliers moeten een brede kennis over wijnen hebben, zodat zij de klanten het beste kunnen adviseren en de wijnkaart van het restaurant kunnen vertegenwoordigen.

Hoe kan je zelf een wijnsommelier worden?Hoe kan je zelf sommelier worden en hoe werk je eraan? Hoe ziet je dag eruit?

Om sommelier te worden moet je een opleiding voor sommelier krijgen in het combineren van eten en wijn, wat niet gemakkelijk is. Het beste advies dat ik je kan geven is om nieuwe dingen te proberen, over wijn te lezen (gebruik alleen geen Wikipedia) en tijd te besteden aan het proeven van wijnen met mensen die meer weten dan jij.

Je dag zou kunnen bestaan uit werken in een restaurant met andere sommeliers, proeverijen doen met klanten, praten met de eigenaars van de wijngaarden voor updates over hun laatste druivenoogst of vintage release, of je inlezen over het diner van de vorige avond. Het is echt heel veeleisend, maar de meeste mensen die als sommeliers werken houden absoluut van hun job.

Als je in een restaurant wilt werken, moet je een “opleiding sommelier” volgen: naar de Court of Master Sommelier gaan en je opwerken van Certified Sommelier. Je kunt de Introductie Sommelier Cursus volgen en dan verder gaan om een Gecertificeerd Sommelier te worden.

Als je proeverijen voor klanten wilt doen, zoals in een veilinghuis of wijnwinkel, moet u de Inleidende en Gevorderde Wijncursus volgen voordat u een Gecertificeerd Specialist in Wijn wordt.

Waarom is het de moeite waard om sommelier te worden?

Zelf sommelier worden is zeker de moeite waard omdat het een leuke en interessante baan is. Je werkt met leuke mensen, drinkt de hele dag wijn en krijgt er nog voor betaald ook! Het mooiste is dat je altijd nieuwe dingen leert over de wijnwereld en hoe die zich verhoudt tot eten.

En als je bij mensen thuis wilt komen om ze advies te geven over hun wijnen, dan is dit carrièrepad perfect voor jou. Als je echt gepassioneerd bent over het combineren van wijn en spijs, is dit een geweldige manier om je interesses te combineren in één beroep.

Sancerre Wijn: hoe kies je de perfecte fles?

Dol op Sancerre wijnen? Je komt erachter op deze pagina hoe je de perfecte fles witte Sancerre wijn kiest. Deze wijnsoort wordt ook wel de parel onder de Sauvignon blanc wijn genoemd. Je ziet Sancerre wijnen dan ook terug op de menukaarten van mening restaurant wereldwijd.

De wijn wordt geproduceerd rondom en in de buurt van het Franse stadje Sancerre. Deze stad ligt in de Loirestreek. Wat de wijn zo bijzonder maakt en hoe je de perfecte fles wijn kiest, dat leggen we jou hieronder allemaal uit.

Kenmerken Sancerre wijn

  • De wijn is afkomstig uit Frankrijk uit de streek Loire
  • Voor de wijn wordt gebruik gemaakt van de Sauvignon Blanc druif
  • Alcoholpercentage: Minimaal 10,5% en maximaal 13%
  • Prijs van een fles Sancerre wijn: Vanaf 10 euro tot wel 40 euro per fles
  • Schaarste: De druiven groeien op maar 30 vierkante meter. Minder druiven = minder wijn en deze schaarste maakt een fles Sancerre wijn zeer exclusief.

Read more

De 5 Beste Rosé Wijnen: onze favorieten

Rosé wijnen werden lange tijd door rasechte wijnliefhebbers in een verdomhokje geplaatst, maar die stiefmoederlijke benadering behoort definitief tot de voltooid verleden tijd. Een goede rosé wijn is de jongste jaren aan een steile opmars bezig, zowel bij vrouwen als bij mannen. Het zogenaamde minderwaardig broertje van witte en rode wijnen is serieus aan een opwaardering toe.

Meer nog, rosé wijnen worden aanzien als de absolute topper voor elke wijnliefhebber. Dit heeft vooral te maken met de roze kleur die momenteel als een trendsetter wordt beschouwd en het halfzoete imago – dat rose kenmerkte – nauwelijks nog bestaat.

Waar komt de kleur van rosé vandaan?

Over de kleur van een rose wijn gaan heel veel verhalen de ronde die vaak geen grond van bestaansreden hebben. Voor alle duidelijkheid: rosé wijn is wijn die gemaakt is van blauwe druiven. De kleur van rosé schommelt tussen lichtroos tot fel aardbei roos. Met name de schil van de druivensoort geeft kleur aan de wijn. Het sap zelf, dat uit de druiven sijpelt, is haast altijd kleurloos. De wijnmaker beslist eigenhandig of de wijn rood of roze wordt.

Hoe wordt de intensiteit van de roze kleur bepaald?

Beste rosé wijnen

Dit wordt bepaald door de druivenschillen heel even in contact te brengen met het druivensap dat kleurloos is. Hoe lang de wijnboer dit doet, bepaalt meteen de intensiteit van de kleur rosé. Hoe langer het contact duurt, hoe donkerder de wijn gaat zijn.

Als de wijnboer de tijd rijp vindt om de druivenschillen uit het sap te halen, worden de druiven – zonder schillen – over gegoten in tanks die uit staal bestaan. Het sap gist zoals dit het geval is bij witte wijn. Zo wordt het productieproces van rose wijn op gang gebracht.

Kan je rosé wijnen maken door rood met wit te mengen?

Daar wordt met heel veel argusogen naar gekeken door wijnliefhebbers en wijnproducenten. Het is in Europa absoluut verboden om een rose wijn op de markt te brengen die gewoon wordt gemengd. Dit is enkel toegestaan bij rose champagnes: daar wordt op het einde van het productieproces rode wijn bij de witte champagne toegevoegd.

De intensiteit wordt door verschillende factoren bepaald

Zoals eerder gezegd bepaalt de contactduur de intensiteit van je rosé. Het ras van de druiven speelt hier ook een grote cruciale rol in. De combinatie van de twee factoren zorgt voor een grote variëteit aan smaken en kleuren: van een kruidige rosé wijn tot een elegante lichte elegante rosé.

Ook qua smaken kan het alle kanten uitgaan. Zelfs een zoete of een droge rosé zorgt voor een hemelsbreed verschil.

Read more

De 5 Beste Witte Wijnen: onze favorieten

Heb je geen flauw benul of idee welke keuze je moet maken bij het selecteren van de beste witte wijnen bij een aperitief, gerecht of dessert. Met al die wijnflessen in de winkelrekken van de supermarkt zie je door de bomen het bos niet meer. Hieronder enkele vuistregels die je in acht moet nemen als je een fles witte wijn wil kopen.

Om te beginnen moet je weten waarvoor de wijn dient. Een fles wijn bij het aperitief heeft een totaal andere context dan een witte wijn die je uitserveert aan tafel bij een hoofdgerecht. En om de cirkel helemaal rond te maken. Een dessertwijn stelt dan weer heel andere kwaliteitseisen.

Bij het aperitief

  • Serveer nooit een zware of zoete goede witte wijn bij het aperitief
  • Kies voor een eerdere zure frisse wijn. Dat bevordert de eetlust
  • Als je voor een sprankelende schuimwijn kiest, geef dan de voorkeur aan een droge variant zoals Brut

Bij een voor- of hoofdgerecht

Zoek naar de juiste balans tussen de wijn die je wil serveren en het gerecht. Overschouw welke smaak je gerecht domineert en stem daar je wijn op af.

Schaal- en schelpdieren
Kies voor een droge witte wijn met vrije stevige zuurtegraad, zodat de uitzonderlijke smaak van schaaldieren niet wordt verstoord.

Koude, warme en gerookte vis
Ga uitgesproken voor een droge witte wijn met een friszure afdronk. Bij gerookte vis kies je best voor een droge witte wijn, bij voorkeur die in een houten vat bewaard werd. Bij het bereiden van warme vis staat een droge witte wijn buiten kijf die iets vettiger en voller smaakt.

Wit vlees
Bij een gerecht met wit vlees, geef je de voorrang aan een aromatische, frisse witte wijn. Bij gevogelte ken je zowel voor een rode als witte wijn kiezen. Over het algemeen wordt bij rood vlees rode wijnen uitgeschonken.

Dessert

  • Voorkom plakkerige witte wijnen die een overladen gevoel in de hand werken
  • Desserts met chocolade vereisen een verstrekte wijn met een beetje meer extra alcoholgehalte. Hierdoor wordt de chocolade in het nagerecht meer versterkt
  • Wat doe je met een dessert met fruit? Een aanrader is voor een fruitige witte wijn te kiezen met een zoete tint

Read more

De 5 Beste Chardonnay Wijnen: onze top-lijst voor jou

Chardonnay is veruit de bekendste druivensoort wereldwijd. Wijnliefhebbers kunnen zowel van de droge als zoete wijnen genieten. De druif is op een heel eenvoudige manier te telen en stelt niet zo een hoge eisen. Het zorgt dat wijnmakers graag Chardonnay wijnen verbouwen.

De naam van de druif heeft door de jaren heen een stevige en voortreffelijke reputatie opgebouwd die het hoog moet blijven houden. In zowat elke wijnkoelkast in Nederland kan je wel leuke Chardonnay wijnen terugvinden – en dat is niet onterecht!

#1 Beoordeeld
Pierre Baptiste Reserve Chardonnay Pays d'Oc IGP

Sinds het begin in 1982, staan de Pierre Baptiste wijnen bekend om het expressieve karakter, de fruitigheid en de elegante smaken. Gedurende het jaar selecteert Pierre Baptiste de beste druiven om de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen. Het resultaat zijn heerlijke wijnen....

Casa Bardonecca Chardonnay Puglia IGT

We kennen ze allemaal: de onweerstaanbaar lekkere en kwalitatief hoogstaande wijnen uit Italië. Denk aan het moois uit Piëmont en Toscane, dat mogelijk een plekje heeft verworven in uw wijncollectie. Maak daar, mocht dat nog niet gebeurd zijn, ook ruimte vrij voor de zongekuste...

Clovely Estate Chardonnay Oaked South-East Australia

Clovely Estate is een schitterend familie wijnhuis, de wijnmakers van Clovely Estate hebben een eindeloze energie en passie voor het maken van prachtige Australische kwaliteitswijnen. Het wijnhuis kenmerkt zich door de aanplant van het schitterende druivenrassen Chardonnay en de...

Queensland Cellars Prestige Chardonnay

De wijnen van Queensland Prestige zijn al jaren de trots uit ons assortiment. Het is verbazingwekkend wat voor schitterende wijnen ze in Australië kunnen maken. Deze wijn van Queensland Cellars is afkomstig uit het hart van South Burnett in Queensland. Deze regio vormt het...

Le Triomphe Chardonnay Pays d'Oc IGP

Het is de lieveling van menig wijnboer én wijnliefhebber: Chardonnay. Da’s niet verwonderlijk, de druif die van oorsprong uit Bourgogne komt, voelt zich vrijwel overal thuis en laat zich transformeren tot de lekkerste wijnen. Van aangenaam fris en fruitig tot vol met een...

De roots van Chardonnay wijnen

beste chardonnay wijnenDe roots van de chardonnaydruif liggen in de Franse Bourgognestreek. Toeval of niet, maar in deze regio bevindt zich een dorp dat dezelfde naam draagt als de druif. Uit recent DNA onderzoek wordt aangetoond dat de chardonnaydruif afstamt van pinot noir en gouais blanc, een druivensoort uit Kroatië. Omdat de druif vrij eenvoudig te bewerken is in uiteenlopende verschillende klimaten, vind je chardonnaywijnen de dag van vandaag ook in nieuwe wijnlanden makkelijk terug. Denk maar aan Australië, Zuid-Afrika, Californië of Australië.

Bij welke gerechten passen Chardonnay wijnen?

Er zijn heel wat uiteenlopende smaakverschillen binnen deze druivensoort. Omdat de druif zich makkelijk aanpast aan diverse klimaten, levert dit ook vaak diverse wijnen op. Een wijn uit Zuid-Afrika bijvoorbeeld gaat heel anders smaken dan chardonnay wijnen uit Californië. De wijn kan je drinken bij een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert. Bij volgende recepten past de wijn het beste:

  • vis
  • schelp- en schaaldieren
  • kalkoen
  • kip
  • varkensvlees
  • kalfsvlees
  • romige kazen
  • pasta’s met roomsaus

Read more

Neropasso wijn: waarom ik zo’n Neropasso-fan ben

Er zijn zoveel redenen waarom ik van Neropasso wijn houd. Een van de belangrijkste redenen is dat mijn favoriete wijn kan worden geassocieerd met een bepaalde tijd, plaats of herinnering. Dat is het ding met lekker eten en geweldige Neropasso wijn – het is verweven met onze levenservaringen. Als het om wijn gaat, kan de smaak, het boeket of gewoon de wijndrinkervaring zelf een herinnering aan een tijd of plaats oproepen.

Voordat ik dieper inga op alle redenen waarom ik van Neropasso wijn houd, is het belangrijk om te onthouden dat het drinken van wijn gaat met mate en dat te veel drinken nooit een goed idee is. Als je er met mate van geniet, biedt wijn veel voordelen voor je cardiovasculaire gezondheid, maar daar kom ik later op terug.

Zonder verder oponthoud, hier zijn mijn top-5 redenen om van Neropasso wijn te houden.

Cantina Mabis, Neropasso, 2018, Rosso Veneto, Italië, Rode Wijn

Zie prijs
✓ Nummer 1 van onze webshop!✓ Amarone stijl en methode✓ Unieke prijs/kwaliteit!

Neropasso Wijn

1. Neropasso wijn laat eten beter smaken

In mijn leven heb ik de kans gehad om geweldige wijnen te proeven, sommige verrassend betaalbaar, en sommige die maar weinigen kunnen proeven. En dat is geweldig. Maar de echte schoonheid van Neropasso wijn is dat het voedsel beter laat smaken. Als je de juiste match hebt, versterken zowel de smaak van de wijn als het eten elkaar – en dat is best ongelooflijk. Het geeft veel voldoening om wijn- en spijsaroma’s te combineren, en om dit zo te doen dat het zowel jou als je gasten plezier geeft. Net als bij mensen, als het gaat om het combineren van wijn en spijs, worden sommige combinaties gemaakt in de hemel.

2. Wijn vertelt een verhaal over waar het vandaan komt

Over smaak gesproken, een andere reden waarom ik zo veel van Neropasso wijn houdt, is dat wijn, in tegenstelling tot andere dranken, de neiging heeft om de lokale aarde op te nemen. Met andere woorden, wat je drinkt, weerspiegelt de omgeving, het klimaat en de geografie van het land waaruit de druiven worden geoogst. Deskundigen kunnen een wijn proeven en nauwkeurig visualiseren en beschrijven waar deze precies vandaan komt. Dat is wat de Fransen “terroir” [ter-wahr] noemen. Het is een modewoord geworden, maar het is gewoon de karakteristieke smaak en smaak die aan een wijn wordt gegeven door de omgeving waaruit hij afkomstig is.

3. Wijn is traditie en geschiedenis

Wijn heeft een rijke traditie en geschiedenis. Oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen verbouwden duizenden jaren geleden druiven om wijn van te maken. In de regio waar ik vandaan kom, zijn sommige wijngaarden 2.600 jaar oud. Wijn is echt geschiedenis in een glas.

Neropasso Wijnen

4. Het verbetert speciale gelegenheden

Wijn vertelt ook het verhaal van je leven. Net zoals ik me de eerste keer herinner dat mijn vader me een glas champagne gaf, herinner ik me ook wat ik dronk op onze trouwdag. Vele andere mensen doen dat ook. En ik herinner me de keren dat ik verschillende prestigieuze wijnen proefde. Franse vaders hebben de traditie om de wijn die werd geproduceerd in het jaar waarin hun kinderen werden geboren, apart te zetten en deze vervolgens op hun trouwdag te drinken.

Cantina Mabis, Neropasso Magnum, 2017, Veneto, Italië, Rode Wijn

Zie prijs
✓ Nummer 1 van onze webshop!✓ Amarone stijl en methode✓ Unieke prijs/kwaliteit

5. Wijn verbetert je gezondheid

Onderzoek bewijst de gezondheidsvoordelen van het drinken van één of twee glazen wijn per dag. Het biedt antioxidanten om het aantal gevallen van hartaanvallen en beroertes te verminderen. Het is niet aan te raden om meer dan twee glazen per dag te drinken en alle gezondheidsvoordelen gaan verloren. Daar begint het ongunstig effect van alcohol en overtollige calorieën.

Blauwe wijn: wat is het en waarom ben ik er geen voorstander van?

Als je dol bent op een glaasje wijn, dan weet je dat er vele verschillende soorten wijn op de markt te verkrijgen zijn. Je hebt niet alleen een verschil tussen rode wijn en witte wijn, maar daarnaast heb je ook nog te maken met de wijnen van verschillende merken en afkomstig uit verschillende jaren. De ene heeft de voorkeur voor een witte wijn en weet dat weer goed te combineren met bepaalde gerechten. Als wijnliefhebber sta je nu wellicht versteld dat er ook een blauwe variant op de markt is gekomen. Een blauwe wijn? Wat is dat precies en waarom kun je deze trend misschien beter overslaan?

blauwe wijn blumondWat is blauwe wijn?

Als je de blauwe wijn bekijkt, dan heeft het veel weg van ruitenwisservloeistof. Het wordt ook wel smurfenwijn genoemd. De smaak van deze wijn wordt vaak omschreven als weeïg en ook wat zoet. Deze blauwe wijn behoort tot een van de hipste “wijnen” van dit moment. De basis voor deze wijn is Chardonnay. Hierdoor wordt de drank wel de naam ‘wijn’ gegeven. Maar het is niet echt wijn (ook al zit het wel in een wijnfles). Maar hoe zit het dan precies?

Read more

Het belang van de juiste wijnglazen

juiste wijnglazenAls je een liefhebber van wijn bent, dan zal het inschenken hiervan na een lange, vermoeiende dag geen onbekend scenario voor je zijn. Vaak doe je dit zonder erbij na te denken, in een willekeurig wijnglas. Maar wist je dat wijnglazen wel degelijk van invloed kunnen zijn op je wijn?

Om deze reden worden wijnglazen vaak ontworpen voor een specifieke soort wijn. De hoogte, breedte en helderheid van het wijnglas kan sterk de smaak en geur beïnvloeden; bij een verkeerd wijnglas komt de wijn wellicht niet goed tot zijn recht, en de smaak minder lekker zijn dan wanneer je de wijn uit een speciaal ontworpen glas drinkt. Hoe een wijnsoort smaakt, wordt bepaald door deze twee belangrijke factoren: de helderheid en de vorm van het wijnglas (dus hoe hoog en breed). Read more