Rosé wijnen werden lange tijd door rasechte wijnliefhebbers in een verdomhokje geplaatst, maar die stiefmoederlijke benadering behoort definitief tot de voltooid verleden tijd. Een goede rosé wijn is de jongste jaren aan een steile opmars bezig, zowel bij vrouwen als bij mannen. Het zogenaamde minderwaardig broertje van witte en rode wijnen is serieus aan een opwaardering toe.
Meer nog, rosé wijnen worden aanzien als de absolute topper voor elke wijnliefhebber. Dit heeft vooral te maken met de roze kleur die momenteel als een trendsetter wordt beschouwd en het halfzoete imago – dat rose kenmerkte – nauwelijks nog bestaat.
Waar komt de kleur van rosé vandaan?
Over de kleur van een rose wijn gaan heel veel verhalen de ronde die vaak geen grond van bestaansreden hebben. Voor alle duidelijkheid: rosé wijn is wijn die gemaakt is van blauwe druiven. De kleur van rosé schommelt tussen lichtroos tot fel aardbei roos. Met name de schil van de druivensoort geeft kleur aan de wijn. Het sap zelf, dat uit de druiven sijpelt, is haast altijd kleurloos. De wijnmaker beslist eigenhandig of de wijn rood of roze wordt.
Hoe wordt de intensiteit van de roze kleur bepaald?
Dit wordt bepaald door de druivenschillen heel even in contact te brengen met het druivensap dat kleurloos is. Hoe lang de wijnboer dit doet, bepaalt meteen de intensiteit van de kleur rosé. Hoe langer het contact duurt, hoe donkerder de wijn gaat zijn.
Als de wijnboer de tijd rijp vindt om de druivenschillen uit het sap te halen, worden de druiven – zonder schillen – over gegoten in tanks die uit staal bestaan. Het sap gist zoals dit het geval is bij witte wijn. Zo wordt het productieproces van rose wijn op gang gebracht.
Kan je rosé wijnen maken door rood met wit te mengen?
Daar wordt met heel veel argusogen naar gekeken door wijnliefhebbers en wijnproducenten. Het is in Europa absoluut verboden om een rose wijn op de markt te brengen die gewoon wordt gemengd. Dit is enkel toegestaan bij rose champagnes: daar wordt op het einde van het productieproces rode wijn bij de witte champagne toegevoegd.
De intensiteit wordt door verschillende factoren bepaald
Zoals eerder gezegd bepaalt de contactduur de intensiteit van je rosé. Het ras van de druiven speelt hier ook een grote cruciale rol in. De combinatie van de twee factoren zorgt voor een grote variëteit aan smaken en kleuren: van een kruidige rosé wijn tot een elegante lichte elegante rosé.
Ook qua smaken kan het alle kanten uitgaan. Zelfs een zoete of een droge rosé zorgt voor een hemelsbreed verschil.
1. Les Hauts Plateaux Alpes-de-Haute-Provence IGP Rose – Beste rosé wijn uit onze test
Les Hauts Plateaux Alpes-de-Haute-Provence IGP Rose
De Amerikanen hebben de kwaliteit van Rosé uit Provence ontdekt. Rijkelijk laat, maar beter laat dan nooit toch? Maar na de oogst van vorig jaar, merken wij daar de effecten van. Niet dat er iets mis is met de kwaliteit van de druiven, absoluut niet. Het was de opbrengst die...
De afkomst van de wijn
Deze verrukkelijke rose wijn Les Hauts Plateaux Alpes-de-Haute-Provence uit de Provence maakt je zwoele zomeravonden een stuk aangenamer. Deze rose wijn is meer dan ooit een hippe smaakbom. Het is zonder meer een zomerkoning onder de wijnsoorten bij uitstek. De kwaliteit is niet alleen top, maar ook is deze rose wijn nog heel betaalbaar.
Evaluatie volgens wijnkenners
De hoofdrolspelers van deze uitmuntende lichtroze rose wijn zijn de druivensoorten Syrah en Grenache met een belangrijke bijrol voor Cinsault. Kruisbessen en hemelzoete aarbeien voeren de boventoon aan van geuren van deze uitgesproken zomerse wijn.
De superieure smaak is een combinatie tussen aardbeien, meloen en framboos. Zondermeer een parel uit de Provencestreek. Ook de Amerikaanse wijnliefhebbers hebben de goede rose wijn uit de Provence helemaal ontdekt sinds enkele jaren. Of zoals het spreekwoord zegt: beter laat, dan nooit!
Wijnspecificaties in een notendop
- Wijnsoort: rosé
- Land: Frankrijk
- Druivenrassen: Grenache, Syrah, Cinsault
- Regio: Provence
- Profiel smaak: fruitig en intens
- Gehalte alcohol: 13 %
- Allergenen: bevat sulfieten
2. Alsina & Sarda Xic d Alfons 1970 Cava Brut Rosado – Penedès DO
Alsina & Sarda Xic d Alfons 1970 Cava Brut Rosado - Penedès DO
Al jarenlang brengt het gerespecteerde wijnhuis Alsina & Sarda uit de Penedès fantastische wijnen en cava‘s op de markt. Uit hun fabuleuze assortiment mogen wij u nu hun werkelijke topcava aanbieden: Xic d‘Alfons 1970. Het getal 1970 staat voor het geboortejaar van de zoon van de...
De afkomst van de wijn
Het overbekende wijnhuis Alsina & Sarda uit de Spaanse wijnregio Penedès is al jarenlang een hofleverancier van éclatante cava’s op de huidige wijnmarkt. Zij staan bekend voor hun lange zuivere afdronk die als heel fruitig wordt omschreven.
Vanaf de eerste levering enkele decennia geleden werd intern bepaald dat enkel de beste hoogwaardige druiven mochten worden gebruikt. Deze kieskeurige kwaliteitsnorm van de druiven merk je bij het proeven.
Evaluatie volgens wijnkenners
De droge mousserende wijn oogt elegant fris. De kleur is licht roos, beschikt over een fruitige geur van frambozen en aardbeien. Qua smaak is het een droge, frisse mousse waarbij rood gerijpt fruit de hoofdtoon voert.
De 3 druivenrassen Xarel-lo, Parrelada en Macabeo maken het plaatje van de heerlijke, lange afdronk compleet. Goed om weten: het cijfer 1970 staat synoniem voor het geboortejaar van de zoon van de wijnproducent.
Wijnspecificaties in een notendop
- Wijnsoort: rosé schuimwijn
- Land: Spanje
- Druivenrassen: Parellada, Macabeo, Xarel-lo
- Regio: Penedès
- Profiel smaak: fris en bruisend
- Gehalte alcohol: 11,50 %
- Allergenen: bevat sulfieten
3. XxX – Côtes de Provence AOP Rosé
XxX - Côtes de Provence AOP Rosé
De druiven voor de XxX Côtes du Provence AOP rosé zijn afkomstigen van de wijngaarden van Les Vignerons du Luc in het hart van de Provence. Les Vignerones du Luc is een van de oudste wijnmakerijen in de Provence en combineert generatie lange tradities met moderne...
De afkomst van de wijn
Zoals de naam van deze wijn doet vermoeden liggen de roots van deze rose wijn in de Côtes du Provence. Deze regio in het zuiden van Frankrijk staat bekend om zijn vruchtbare wijngrond voor het produceren van de beste rosé wijnen. Drie aanwezige druivenrassen tekenen voor de bomvolle smaak die je helemaal laten wegdromen: Syrah, Grenache en Cinsault.
De druifcombinatie vindt zijn oorsprong in de wijngaarden van Les Vignerons du Luc, zowat het kloppend hart van de Provence. Het wijnhuis is één van de meest gerenommeerde wijnmakerijen in de regio en combineert lange tradities met de meest moderne vinificatietechnieken. De glooiende wijngaarden situeren zich op heuvels met een bodem van kalk- en kleisteen.
Evaluatie volgens wijnkenners
De rose wijn bevat een zalmroze heldere kleurentint. Het is een elegante pur sang goede rose wijn met fruitige aroma’s van aardbeien, frambozen, bessen en citrusnoten. De smaak is vrij zacht en behaalt eenvoudigweg een topniveau tussen de allerbeste Provencewijnen. De lange afdronk, waarbij de lichte zoetigheid een klein beetje blijft hangen, maakt van deze wijn een toptreffer van formaat.
Wijnspecificaties in een notendop
- Wijnsoort: rosé
- Land: Frankrijk
- Druivenrassen: Grenache, Syrah, Cinsault
- Regio: Provence
- Profiel smaak: fruitig en intens
- Gehalte alcohol: 13 %
- Allergenen: heeft sulfieten
- Bekroond met een award: ja
4. Casa Safra Garnacha Rosado Spanish Varietal Wine
Casa Safra Garnacha Rosado Spanish Varietal Wine
Grenache is de op een na meest verbouwde druivensoort ter wereld en komt oorspronkelijk uit Spanje, waar hij door het leven gaat als de Garnacha. Kenmerkend aan de druif is zijn dunne schil waardoor hij bijzonder geschikt is voor het maken van mooie rosé wijnen. Deze Casa Safra...
De afkomst van de wijn
Wijnhuis Casa Safra staat garant voor topkwaliteit. Dit hooggewaardeerd wijnhuis heeft ook voor deze rosé alleen maar voor de beste Garnache druiven gekozen. Een perfecte selectie zorgt ervoor dat deze elegante frisse rose wijn uitstekend in ieders smaak valt.
Jaarlijks worden de beste druiven geoogst van de beste wijngronden in Nevarra. Deze wijnregio, gelegen in het Spaanse Baskenland, grenst aan de meer bekende Rioja-streek die wereldwijd wordt geprezen voor zijn stijlvolle wijnen.
Evaluatie volgens wijnkenners
De beste Garnacha druiven worden zorgvuldig door de befaamde wijnmaker met de hand geselecteerd. Niets wordt aan het toeval overgelaten om een optimale kwaliteit en een pure smaak na te streven. Het eindresultaat mag worden geproefd van deze Spaanse rose: karaktervol en verrassend. Het aroma doet denken aan de geur van aardbeien en frambozen. De kleur oogt licht roos. Deze frisse rose wijn laat een frivole zomerse indruk achter.
Vers rood fruit als aardbeien, aalbessen en frambozen vormen een rode draad. De aangename fruitige afdronk werkt een frisse tint in de hand. Typerend aan de Grenache druif is de dunne schil. Hierdoor is de druif uiterst geschikt voor het produceren van rose wijnen. De Casa Safra Garnacha Navarra DO is hier een prachtig schoolvoorbeeld van.
Wijnspecificaties in een notendop
- Wijnsoort: rosé
- Land: Spanje
- Druivenrassen: Garnacha
- Regio: Navarra
- Profiel smaak: fruitig en intens
- Gehalte alcohol: 12 %
- Allergenen: heeft sulfieten
- Bekroond met een award: ja
5. Sorella il Sole Pinot Grigio Rosato Terre Siciliane IGP
Sorella il Sole Pinot Grigio Rosato Terre Siciliane IGP
Het is een bijzondere druif. Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, waar-ie Pinot Gris heet, is de druif ook een graag geziene gast in Italië, waar de druif als Pinot Grigio een vermelding op het etiket krijgt. Maar Gris of Grigio, Frans of Italiaans, de...
De afkomst van de wijn
De Sorella il Sole Pinot Grigio Rosato Terre Siciliane is op verschillende vlakken een buitenbeentje. De bleekroze Pinot Grigorio Rosato is niet alleen de rose wijn trend van nu, maar is gemaakt van een witte druif wat heel uitzonderlijk is. We horen je al luidop roepen: kan dit wel? Het antwoord is volmondig ‘ja’. De karaktereigenschappen van deze rose wijn: fruitig en fris. Het minste wat je kan zeggen is dat de druivesnoort Pinot Grigoria bijzonder is.
De Rosato is gerijpt op het Italiaanse eiland Sicilië. De indrukwekkende extra zonuren zorgen ervoor dat de dunne schil van de druif een opmerkelijke roze kleurtint heeft. Omdat de schil in het productieproces mee wordt gegist, krijgt deze wijn een mooie bleekroze kleur. In het vakjargon wordt dit ook wel eens ‘blush’ genoemd.
Evaluatie volgens wijnkenners
De aanlokkelijke blush rosé heeft een bleekroze kleur en wordt gemaakt van de ‘witte druif’ Pinot Grigio. Naast de prachtige kleur doet de druif ook denken aan de smaak van vers zomerfruit.
De smaak van frambozen en aardbeien overheersen. Het is een hele speciale wijn. De druif, die omschreven wordt als de ‘witte broer’ van de blauwe Pinot Noir, is een droge frisse wijn. Heerlijk om bij tropische temperaturen te drinken of om met volle teugen te genieten van gamba’s op de barbecue of bij een heerlijk zomers slaatje.
Wijnspecificaties in een notendop
- Wijnsoort: rosé
- Land: Italië
- Druivenrassen: Pinot Grigio
- Regio: Sicilië
- Profiel smaak: fris en droog
- Gehalte alcohol: 12 %
- Allergenen: heeft sulfieten