Heb je geen flauw benul of idee welke keuze je moet maken bij het selecteren van de beste witte wijnen bij een aperitief, gerecht of dessert. Met al die wijnflessen in de winkelrekken van de supermarkt zie je door de bomen het bos niet meer. Hieronder enkele vuistregels die je in acht moet nemen als je een fles witte wijn wil kopen.

Om te beginnen moet je weten waarvoor de wijn dient. Een fles wijn bij het aperitief heeft een totaal andere context dan een witte wijn die je uitserveert aan tafel bij een hoofdgerecht. En om de cirkel helemaal rond te maken. Een dessertwijn stelt dan weer heel andere kwaliteitseisen.

Bij het aperitief

 • Serveer nooit een zware of zoete goede witte wijn bij het aperitief
 • Kies voor een eerdere zure frisse wijn. Dat bevordert de eetlust
 • Als je voor een sprankelende schuimwijn kiest, geef dan de voorkeur aan een droge variant zoals Brut

Bij een voor- of hoofdgerecht

Zoek naar de juiste balans tussen de wijn die je wil serveren en het gerecht. Overschouw welke smaak je gerecht domineert en stem daar je wijn op af.

Schaal- en schelpdieren
Kies voor een droge witte wijn met vrije stevige zuurtegraad, zodat de uitzonderlijke smaak van schaaldieren niet wordt verstoord.

Koude, warme en gerookte vis
Ga uitgesproken voor een droge witte wijn met een friszure afdronk. Bij gerookte vis kies je best voor een droge witte wijn, bij voorkeur die in een houten vat bewaard werd. Bij het bereiden van warme vis staat een droge witte wijn buiten kijf die iets vettiger en voller smaakt.

Wit vlees
Bij een gerecht met wit vlees, geef je de voorrang aan een aromatische, frisse witte wijn. Bij gevogelte ken je zowel voor een rode als witte wijn kiezen. Over het algemeen wordt bij rood vlees rode wijnen uitgeschonken.

Dessert

 • Voorkom plakkerige witte wijnen die een overladen gevoel in de hand werken
 • Desserts met chocolade vereisen een verstrekte wijn met een beetje meer extra alcoholgehalte. Hierdoor wordt de chocolade in het nagerecht meer versterkt
 • Wat doe je met een dessert met fruit? Een aanrader is voor een fruitige witte wijn te kiezen met een zoete tint

1. Peter Flemming Estates Chardonnay – Beste witte wijn uit onze test

Peter Flemming Estates Chardonnay

Californische wijnen zijn mateloos populair. Dit is niet alleen te danken aan de uitstekende bodem en talrijke microklimaaten, maar ook aan de vitaliteit van de wijnindustrie. De Chardonnay van Peter Flemming Estates is hier een uitstekend voorbeeld van. Ruim negentig procent van de...

De afkomst van de wijn

Als je praat over een heerlijke Californische witte wijn, dan heb je het automatisch over een Chardonnay. De klimatologische omstandigheden zijn er droog en warm wat uitermate geschikt is voor de karaktereigenschappen van de Chardonnay uit Californië. De wijntextuur is rijk en zacht en ligt uitstekend in balans met de zuren die fris aanvoelen. De Estates Chardonnay van het wijnhuis Peter Flemming is de perfecte blauwdruk hoe een Chardonnay moet zijn. Dit heeft alles te maken met de uitmuntende bodem en de verschillende microklimaten die er talrijk aanwezig zijn.

Evaluatie volgens wijnkenners

De Chardonnay van Peter Flemming Estate is het levende bewijs waarom wijnen uit Californië zo populair zijn. Central Valley, het wijngebied in Californië, is wereldwijd de meest agrarische regio. Het is een uitermate vruchtbare en zonnige wijnoppervlakte met speciaal aangelegde irrigatiekanalen. De wijn is goudgeel van kleur. Complexe aroma’s van tropisch fruit zoals ananas en perzik overheersen. Het geheel wordt aangevuld met kruidige houttonen. Zacht met een volle smaak. Het verrukkelijke botertje dat nu éénmaal een uitstekende Chardonnay uit Californië kenmerkt, geeft extra cachet aan deze wijn. Het wijnhuis Peter Flemming is er in geslaagd om een karaktervolle Chardonnay op de markt te brengen.

Wijnspecificaties in een notendop

 • Soort wijn: witte wijn
 • Land: Amerika – Californië
 • Ras druiven: Chardonnay
 • Regio: Central Valley
 • Profiel smaak: soepel en droog
 • Allergenen: bevat sulfieten

 

2. Skoonuitsig Prestige Chardonnay – Beste witte wijn uit Zuid-Afrika

Skoonuitsig Prestige Chardonnay

Het Western Cape gebied is een prachtig gebied in het zuidelijkste puntje van Afrika. Nederlanders hebben hier onbewust veel invloed uitgeoefend op het ontstaan van diverse wijnbedrijven in Zuid-Afrika. Toen Jan van Riebeekc de Kaap stichtte in 1652 groeide het aantal...

De afkomst van de wijn

Chardonnay mag dan niet zo hoog op de waardeladder prijken in Zuid-Afrika, het wijnhuis Skoonuitsig is er wonderwel in geslaagd met de Prestige Chardonnay de complexe smaken van de Kaap vakkundig uit te rollen. Sinds 1985 staan er Chardonnay wijngaarden aangeplant. Alras hadden de Zuid-Afrikaanse wijnbouwers in de smiezen dat de wijnbodem uiterst geschikt is voor deze wereldvermaarde druifsoort. De witte wijn Skoonuitsig Prestige is daar het exponent van: een romige Chardonnay in een tropisch jasje.

Evaluatie volgens wijnkenners

De citroengele kleur in het glas van de Skoonuitsig Prestige is prachtig en doet je watertanden. De romige en volle smaak met een typerend vetje, maakt deze Chardonnaydruif zo uitzonderlijk. De geur is een mix van gele appel, verfrissende citrus en toast. Daarnaast proef je vers fruit zoals appel, ananas en sinaasappel. Dit alles aangevuld met een vleugje vanille en korrels van witte peper. De afdronk is krachtig en lang.

Wijnspecificaties in een notendop

 • Soort wijn: witte wijn
 • Land: Zuid – Afrika
 • Ras druiven: Chardonnay
 • Regio: Western Cape
 • Profiel smaak: soepel en droog
 • Allergenen: bevat sulfieten

 

3. Jeffreys Bay Special Edition Sauvignon Blanc

Jeffrey’s Bay ‘Special Edition’ Sauvignon Blanc

Marlborough is de grootste en belangrijkste wijnregio van Nieuw-Zeeland, gelegen op het noordelijkste puntje van South Island dat van de Maori – de vroegste bewoners van Nieuw-Zeeland – de naam Te Waipounamu kreeg. Hoewel de geschiedenis van het land ver teruggaat, is de...

De afkomst van de wijn

Quizvraag: vanwaar komt de beste Sauvignon Blanc? Antwoord: Marlborough in Nieuw-Zeeland. Op wereldvlak geldt de goede witte wijn als de ‘klassieke’ standaard van aromatische en pur sang Sauvignon Blancs. Deze topkwaliteit wordt helemaal in de verf gezet in deze Jeffreys Bay Special Edition. De oogst van 2020 is één van de beste allertijden. Vol tropisch vers fruit en een afdronk waar je met volle teugen van kan genieten met het grootste respect voor het wijnhuis Jeffrey’s Bay. Kortom, een absolute aanrader!

Evaluatie volgens wijnkenners

De Special Edition’ van Jeffrey’s Bay is een echte gracieuze beauty. De perfecte gerijpte druiven in de heuvelachtige wijnregio in het noordoosten van South Island, kunnen heel makkelijk wedijveren met ’s werelds beste Sauvignon Blancs. De typische aroma’s van exotisch fruit kenmerken deze witte wijn die door wijnliefhebbers met heel veel superlatieven in de hemel wordt geprezen.

Een kleine kanttekening: de druiven voor deze Special Edition zijn zorgvuldig geselecteerd. Ze zijn afkomstig van oude wijnstokken en het mooiste wijnperceel met de beste ligging. Het zal je niet verbazen dat de Special Edition als de meest beeldbepalende wijn van Jeffrey’s Bay door het leven gaat.

De geur- en mondzintuigen worden verwend met volgende ingrediënten: passievruchten, limoenen, grapefruit en licht zoeterige citrus. Deze wijn steekt de Franse wijnboeren naar de kroon.

Wijnspecificaties in een notendop

 • Soort wijn: witte wijn
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Ras druiven: Sauvignon Blanc
 • Regio: Marlborough
 • Profiel smaak: fris en levendig
 • Allergenen: bevat sulfieten

 

4. Casa Safra Cava Brut

Casa Safra Cava Brut

De wijnen van Casa Safra zijn al jaren dé favoriet van onze klanten. Casa Safra werd opgericht in de stad Alicante, 100 km ten zuiden van Valencia. Tegenwoordig heeft Casa Safra diverse wijngaarden verspreid over geheel Spanje en is één van de meest prestigieuze wijnhuizen van het land. De...

De afkomst van de wijn

Deze strogele sprankelende Cava Brut heeft een fruitige en frisse smaak. De Cava is met verschillende medailles bekroond. Zo kreeg deze fonkelende wijn een gouden medaille op Mundus Vini 2018. De afdronk is tintelend en lang. Sedert 1872 worden in de Spaanse wijnregio de Cavawijnen geproduceerd.

Deze regio in buurt van Valencia, is één van de grootste mousserende wijnregio’s ter wereld. De verbluffend smakende Cava’s worden gefabriceerd van volgende soorten druiven: Macabeo, Monastrell, Trepat, Garnatxa, Perellada en Xarel-Lo. Deze druiven worden zorgvuldig nog handmatig geselecteerd. Meteen de hoofdreden waarom een optimale kwaliteit wordt gegarandeerd.

Evaluatie volgens wijnkenners

Het wijnhuis Casa Safra is al jarenlang één van de grote favorieten van wijnliefhebbers. De wijnmaker zag het levenslicht in de stad Alicante, zo een 100 kilometer ten zuiden van Valencia. De dag van vandaag is dit wijnhuis eigenaar van verschillende wijngaarden, verspreid over heel Spanje.

De grootste troef van Casa Safra is dat de druiven nog altijd handmatig worden geplukt tijdens de oogst. Het verklaart meteen ook waarom de Cava Brut verschillende gouden medailles behaalde.

Wijnspecificaties in een notendop

 • Soort wijn: schuimwijn
 • Land: Spanje
 • Ras druiven: Macabeo, Perellada, Xarel-Lo
 • Regio: Penedes
 • Profiel smaak: fris, tintelend en bruisend
 • Allergenen: bevat sulfieten

 

5. San Tanaro Roero Arneis DOCG

San Tanaro Roero Arneis DOCG

Laten we het er maar meteen ingooien: de Arneis is geen gemakkelijke druif. Naast koosnamen als de kleine witte koningin en de witte Barolo wordt de druif ook wel de kleine lastpak genoemd. Arneis is namelijk nogal gevoelig voor ziektes en heeft een relatief lage opbrengst. Het...

De afkomst van de wijn

Arneis is een druif met heel veel troetelnaampjes. Koosnamen als de witte Barolo, de witte Nebbiolo of de kleine witte koningin vliegen je om de oren bij het omschrijven van deze parel uit Piemonte. De druif staat synoniem voor elegant, tongstrelend en stijlvol. Het is een authentieke Italiaanse wijn die aan de oevers van de Tanaro (in Piemonte) rijpt.

De Italiaanse wijnregio aan de voet van het Alpengebergte, beschikt over alle kwaliteiten wat een wijn nodig heeft: weidse meren, imposante bergtoppen en lichtglooiende heuvels die bedekt worden met talloze wijngaarden. De streek is overigens ook de bakermat van de (witte) truffel en het decor van de grootste wijnen ter wereld.

Evaluatie volgens wijnkenners

De aromatische Roero Arneis schittert als witte koningin in het glas. Met het blote oog goudgeel/groen, met de neus heel intens geurig. De aroma’s van deze goede witte wijn kan je best vergelijken met exotisch fruit zoals banaan en rijpe ananas. Deze Roero Arneis maakt zijn gedegen reputatie als witte Barolo volledig waar. Het juiste evenwicht tussen harmonieus en overtuigend.

Wijnspecificaties in een notendop

 • Soort wijn: witte wijn
 • Land: Italië
 • Ras druiven: Arneis
 • Regio: Piemonte
 • Profiel smaak: krachtig en droog
 • Allergenen: bevat sulfieten

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *