Als je dol bent op een glaasje wijn, dan weet je dat er vele verschillende soorten wijn op de markt te verkrijgen zijn. Je hebt niet alleen een verschil tussen rode wijn en witte wijn, maar daarnaast heb je ook nog te maken met de wijnen van verschillende merken en afkomstig uit verschillende jaren. De ene heeft de voorkeur voor een witte wijn en weet dat weer goed te combineren met bepaalde gerechten. Als wijnliefhebber sta je nu wellicht versteld dat er ook een blauwe variant op de markt is gekomen. Een blauwe wijn? Wat is dat precies en waarom kun je deze trend misschien beter overslaan?

blauwe wijn blumondWat is blauwe wijn?

Als je de blauwe wijn bekijkt, dan heeft het veel weg van ruitenwisservloeistof. Het wordt ook wel smurfenwijn genoemd. De smaak van deze wijn wordt vaak omschreven als weeïg en ook wat zoet. Deze blauwe wijn behoort tot een van de hipste “wijnen” van dit moment. De basis voor deze wijn is Chardonnay. Hierdoor wordt de drank wel de naam ‘wijn’ gegeven. Maar het is niet echt wijn (ook al zit het wel in een wijnfles). Maar hoe zit het dan precies?

Pasion Blue Chardonnay 4th Generation

Een bijzondere blauwe wijn gebaseerd op de Chardonnay druif met een aromatische frisheid en gebalanceerde, licht zoete smaak creëren een harmonieus geheel. Gecombineerd met de azul blauwe kleur resulteert dit in een gedurfde en unieke wijn.

...

Pasion Blue Chardonnay komt aan de azuurblauwe kleur door anthocyanen. Dit zijn kleurstoffen van natuurlijke oorsprong. Deze kleurstoffen komen voor in planten, vruchten, maar ook in bladeren en bloemen. Bij de blauwe druiven komen deze kleurstoffen voor in de schil. In dagelijkse voedingsmiddelen kun je deze kleurstof herkennen aan het E-nummer E163. Voor het maken van de blauwe wijn, wordt de zuurgraad van de drank bewust lager gemaakt omdat een te hoog zuurgraad de blauwe kleur zou aantasten. De kleurstof is zelf geurloos en ook smaakloos.

Toch geen wijn?

Producenten van de wijn doen de consumenten geloven dat het hier gaat om een wijn omdat de blauwe kleur ontstaat door een geheel natuurlijk proces. De kleurstof is toch immers uit de natuur? Formeel gezien is de drank geen wijn. Als je kijkt naar de definitie van wijn, dan zou je het volgende lezen: “Wijn is een alcoholhoudende drank die ontstaat na de gehele of gedeeltelijke gisting van het druivensap. Hierbij wordt de suiker van de druiven omgezet tot alcohol”.

In deze definitie staat niet dat je kleurstoffen mag toevoegen, of ze nou natuurlijk zijn of niet. In dit geval zijn de kleurstoffen natuurlijk wel natuurlijk, maar worden ze pas later toegevoegd aan de basiswijn. Omdat dit proces niet in de definitie van wijn zelf voorkomt, is de drank officieel gezien geen wijn, en het mag duidelijk zijn dat de beste wijnhuizen ter wereld zich niet zullen laten verleiden om dit soort “drankjes” op de markt te brengen.

Pasion Blue ChardonnayDe eigenschappen van de Pasion Blue Chardonnay

Qua prijs zou je moeten denken aan rond de 10 euro per fles. De drank komt uit de Spaanse regio Castilla y León. Het heeft een zoete smaak, en weinig zuur. Daarnaast heeft het ook wat weg van tropisch fruit. Serieuze wijnkenners zouden de drank niet aanraden. Als je gezellig op vakantie bent en je een heerlijk drankje wilt bestellen, dan is deze drank zeker wel een aanrader.

De wijn wordt vooral hip en trendy genoemd. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want een blauwe wijn kom je dan ook niet zo snel tegen. Daarnaast is de smaak ook niet vervelend en is het een ideale drank voor tijdens feestjes. Volgens de definitie zal het nooit een echte wijn zijn, maar de basis heeft er wel veel van weg.

Pasion Blue Chardonnay 4th Generation

Een bijzondere blauwe wijn gebaseerd op de Chardonnay druif met een aromatische frisheid en gebalanceerde, licht zoete smaak creëren een harmonieus geheel. Gecombineerd met de azul blauwe kleur resulteert dit in een gedurfde en unieke wijn.

...
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *