Een wijn kan zich optimaal ontplooien als hij in de juiste bewaaromstandigheden wordt geserveerd. Maar welke parameters worden gehanteerd om de wijn het best tot zijn recht te laten komen. Verschillende factoren zijn doorslaggevend. De temperatuur tussen 10 en 14 graden Celsius, een aanpasbare hygrometrie die schommelt tussen de 50 en 75 procent, duisternis en de beperkte aanwezigheid van trillingen.

Een uitstekende wijnkast beantwoordt aan deze voorwaarden. Op deze pagina over de beste wijnkoelkasten lees je enkele praktische tips van de meest gegeerde wijnkoelkasten.

Wat is een wijnkoelkast?

Als je één van de beste wijnkoelkasten op de kop wil tikken, moet je eerst weten wat een wijnkoelkast is. Het is een speciaal gemaakt koelapparaat dat dienst doet om wijn – voorafgaand aan het serveren – op de meest geschikte temperatuur te bewaren. Het conserveren en uitschenken van wijn is een gecompliceerde kunst op zich. Maar als je de perfectie benadert, weet je honderd procent zeker dat je het beste uit je wijnflessen haalt. Zeker als je stevig hebt geïnvesteerd in je wijncollectie is deze correct bewaren natuurlijk zeer belangrijk.

Heb ik zo’n wijnklimaatkast nodig?

Wanneer je deze vraagstelling positief beantwoordt, is de kans vrij groot dat je belangstelling toont om een wijnkoeler te kopen. Voor wie de tijd neemt om diverse wijnen aan te schaffen en uit te proberen, loont het uiteraard ook de moeite waard om de delicieuze wijnsoorten in de beste omstandigheden te proeven. Door wijn op de ideale temperatuur te serveren, kan je de body, de smaken en aroma’s van de respectievelijke wijnen volledig ervaren. Hieronder lees je meer over de beste wijnkoelkasten met de specifieke kenmerken.

Welk model van wijnkoelers past bij mij?

Als je het kostenplaatje voorlopig buiten beschouwing laat, zijn er 3 belangrijke vraagstukken die je best eerst beantwoordt voor dat je een definitieve beslissing neemt welke wijnkoelkast je persoonlijke voorkeur geniet:

 • Aantal flessen
  Dit geeft je een duidelijk idee van de flescapaciteit waar je naar op zoek bent.
 • Plaatsing
  Dit zal je keuze al een stuk makkelijker maken: een ingebouwde of geïntegreerde wijnkoelkast of een vrijstaande.
 • Aantal temperaturen
  Wanneer je enkel de prioriteit geeft aan witte of rode wijn, kan je vasthouden aan een typemodel met één temperatuurzone. Wanneer je een haast gelijk aantal van wijnsoorten hebt of als je er hard over nadenkt sommige flessen op bedrijfs- of opslagtemperatuur te houden, dan heb je wellicht een wijnkoelkast nodig met twee of drie temperatuurzones.
 • Speciale functies
  • UV-bestendige glazen deuren
   Beschermend deurglas helpt de effecten van UV-stralen die schadelijk zijn, beperken op je wijn. In het meest gunstige geval installeer je de wijnkoelkast buiten het directe zonlicht. Maar als dat niet tot de mogelijkheden behoort, zal je een wijnkoeler met deze functie moeten kopen. De beste wijnkoelkasten hebben deze extra functie standaard voorzien.
  • Beheersing vochtigheidsgraad
   Wanneer wijn voor een langere periode wordt blootgesteld aan een vrij lage luchtvochtigheid, kan de kurk van je wijnfles uitdrogen. Het rechtstreekse gevolg is dat er lucht in de fles komt, wat je wijn naar de vaantjes helpt. Vochtigheidsregelaars helpen die hoeveelheid vocht te regelen.
  • Antitrillingsysteem
   De beste wijnkoelkasten hebben een compressorsysteem, dat geluid en micro-vibraties minimaliseert. Voor de meest fervente toegewijde wijnliefhebbers is dit een geruststellende functie. De reden ligt voor de hand. Na verloop van tijd kunnen zelfs micro-vibraties een negatieve invloed hebben op de aroma, smaak en kleur van de wijn. Hieronder lees je praktische info over de beste wijnkoelkasten die momenteel op de markt zijn.

De 3 beste wijnkoelkasten

1. Haier WS137GDAI wijnkoelkast

Als je de wijnklimaatkast Haier WS137GDAI in huis haalt moet je rekening houden met het feit dat je maximum 137 flessen rode en witte wijn kan stockeren. Je beschikt om de opgeslagen wijn te verdelen over 7 houten wijnrekken en 2 verschillende temperatuurzones. Deze laatste functie is heel gemakkelijk in gebruik om je wijnverzameling op de juiste temperatuur te conserveren. Beide zones hebben een temperatuurbereik tussen de 5 tot 20 graden celsius.

De compressor die trillingsvrij is en de koolstoffilter zorgen ervoor dat je persoonlijke wijncollectie onder de meest gunstige omstandigheden worden bewaard. Deze wijnklimaatkast functioneert het beste in koelere ruimtes zonder verwarming. Met andere woorden kan je de Haier WS137GDAI ook herbergen in je garage bijvoorbeeld. Het is slechts één van de mogelijkheden, want de koelkast functioneert evengoed bij blootstelling in de zon. De wijnkoelkast voorziet immers over een beschermende uv-filter in het deurgedeelte.

Pluspunten

 • De 2 voorziene temperatuurzones zijn uiterst geschikt voor het bewaren van witte en rode wijnen
 • De wijnkoelkast biedt een vrij grote opbergruimte voor 137 wijnflessen
 • De Haier WS137GDAI komt het beste tot zijn recht in een kelder waar wijn wordt bewaard met een minimumtemperatuur van 10°C

Minpunten

 • Beschikt niet over een speciaal verwarmingselement dat de temperatuur regelt als de naaste omgeving een stuk kouder is dan de geselecteerde temperatuur

 

Technische kenmerken

Aantal wijnrekken 8
Aantal uitschuifbare wijnrekken 6
Type deur Glazen deur
Aantal flessen 137
Demping van trillingen Ja
Aantal temperatuurzones 2
Aard van de koeltechniek Compressor
Bepaling temperatuur 5-20°C
Minimum omgevingstemperatuur 10°C
Maximum omgevingstemperatuur 38 °C

2. Climadiff CLS12H wijnklimaatkast

Met de wijnkoelkast Climadiff CLS12H bewaar je de flessen zonder een galmend geluid omdat het slechts een geluidsniveau van nauwelijks 33 decibels produceert. Deze wijnklimaatkast behoort tot het compacte type en kan 12 wijnflessen opbergen. Een klein formaat, maar biedt voldoende ruimte als je slechts een paar flessen wil bewaren. De temperatuurvoorkeur stel je elektronisch in tussen 12 graden °C en maximum 18 °C.

Dit kan je instellen via het paneel aan de buitenkant van de deur zodat je de deur niet de hele tijd open en toe moet doen. Op deze wijze blijven de flessen op de meest geschikte temperatuur. Zo blijft het smaakgehalte van de wijn perfect wanneer je de wijnfles serveert als je bij je thuis één of ander leuk feestje plant.

Pluspunten

 • Climadiff CLS12H staat vooral bekend voor het energiezuinig verbruik en beschikt energieklasse A
 • Met 33 decibels geluid hoor je nauwelijks dat de wijnklimaatkoelkast aanstaat

Minpunten

 • Beschikt maar over één temperatuurzone. Bijgevolg heb je de beperkte keuze om 1 soort wijn te koelen: witte of rode wijnflessen

Technische kenmerken

Aantal wijnrekken 3
Aantal uitschuifbare wijnrekken 0
Type deur Glazen deur
Aantal flessen 12
Demping van trillingen Ja
Aantal temperatuurzones 1
Aard van de koeltechniek Thermo elektrisch
Bepaling temperatuur 12 -18 °C
Maximaal geluidniveau 33db
Minimum omgevingstemperatuur 16°C
Maximum omgevingstemperatuur 32°C

 

3. Liebherr WTes 5872-21 Vinidor wijnkoelkast

De wijnklimaatkast Liebherr WTes 5872-21 Vinidor is een absolute topper die heel energiezuinig is en maar liefst 178 flessen kan conserveren. Zowel rode als witte wijnen kunnen in de meest gunstige omstandigheden worden bewaard. Dat heeft alles te maken met de 3 voorziene temperatuurzones, die schommelen tussen de 5 en 20 graden Celsius. De koelklimaatkast functioneert zowel bij het koelen van de wijn, maar ook tijdens het opwarmen.

Ook wordt de luchtkwaliteit uitvoerig gecontroleerd en nagecheckt op een vernuftige manier. De circulerende lucht wordt automatisch gefilterd met de zogenaamde Fresh Air koelfilter. De luchtvochtigheid is volledig afzonderlijk aanpasbaar. Ook beschikt deze Liebherr WTes 5872-21 Vinidor over nog een paar andere bijzondere functies. Eén van die opties is een compressor die trillingvrij is.

Pluspunten

 • Met de 3 temperatuurzones kan je witte, rode wijn en champagne op een perfecte wijze serveren
 • De wijnvoorraad heeft plaats voor 178 flessen
 • Met de energieklasse A beschikt deze wijnkoelkast over een uiterst energiezuinig certificaat

Minpunten

 • Via de smartphone of een app is de temperatuur niet regelbaar

Technische kenmerken

Aantal wijnrekken 10
Aantal uitschuifbare wijnrekken 10
Type deur Glazen deur
Aantal flessen 178
Lichtbescherming uv Ja
Demping van trillingen Ja
Aantal temperatuurzones 3
Aard van de koeltechniek Compressor
Bepaling temperatuur 5 tot 20°C
Maximaal geluidniveau 37 decibel
Minimum omgevingstemperatuur 10°C
Maximum omgevingstemperatuur 38°C