Een wijn kan zich optimaal ontplooien als hij in de juiste bewaaromstandigheden wordt geserveerd. Maar welke parameters worden gehanteerd om de wijn het best tot zijn recht te laten komen. Verschillende factoren zijn doorslaggevend. De temperatuur tussen 10 en 14 graden Celsius, een aanpasbare hygrometrie die schommelt tussen de 50 en 75 procent, duisternis en de beperkte aanwezigheid van trillingen. Een uitstekende wijnkast beantwoordt aan deze voorwaarden. Op deze pagina over de beste wijnkoelkasten lees je enkele praktische tips van de meest gegeerde wijnkoelkasten: Haier WS137GDAI, Climadiff CLS12H en de Liebherr WTes 5872-21 Vinidor.

Wat is een wijnkoelkast?

Als je één van de beste wijnkoelkasten op de kop wil tikken, moet je eerst weten wat een wijnkoelkast is. Het is een speciaal gemaakt koelapparaat dat dienst doet om wijn – voorafgaand aan het serveren – op de meest geschikte temperatuur te bewaren. Het conserveren en uitschenken van wijn is een gecompliceerde kunst op zich. Maar als je de perfectie benadert, weet je honderd procent zeker dat je het beste uit je wijnflessen haalt. Zeker als je stevig hebt geïnvesteerd in je wijncollectie is deze correct bewaren natuurlijk zeer belangrijk.

Heb ik een wijnkoelkast nodig?

Wanneer je deze vraagstelling positief beantwoordt, is de kans vrij groot dat je belangstelling toont om een wijnkoeler te kopen. Voor wie de tijd neemt om diverse wijnen aan te schaffen en uit te proberen, loont het uiteraard ook de moeite waard om de delicieuze wijnsoorten in de beste omstandigheden te proeven. Door wijn op de ideale temperatuur te serveren, kan je de body, de smaken en aroma’s van de respectievelijke wijnen volledig ervaren. Hieronder lees je meer over de beste wijnkoelkasten met de specifieke kenmerken.

Welk model van wijnkoelers past bij mij?

Als je het kostenplaatje voorlopig buiten beschouwing laat, zijn er 3 belangrijke vraagstukken die je best eerst beantwoordt voor dat je een definitieve beslissing neemt welke wijnkoelkast je persoonlijke voorkeur geniet:

Wat is de wijnhoeveelheid die je wil bewaren?

Dit geeft je een duidelijk idee van de flescapaciteit waar je naar op zoek bent.

Waar komt de wijnkoelkast te staan?

Dit zal je keuze al een stuk makkelijker maken: een ingebouwde of geïntegreerde wijnkoelkast of een vrijstaande.

Heb ik een wijnkoeler met enkele of dubbele temperaturen nodig?

Wanneer je enkel de prioriteit geeft aan witte of rode wijn, kan je vasthouden aan een typemodel met één temperatuurzone. Wanneer je een haast gelijk aantal van wijnsoorten hebt of als je er hard over nadenkt sommige flessen op bedrijfs- of opslagtemperatuur te houden, dan heb je wellicht een wijnkoelkast nodig met twee of drie temperatuurzones.

Op welke functies van een wijnkoelkast moet ik zeker op letten?

Glazen deuren die UV-bestendig zijn

Beschermend deurglas helpt de effecten van UV-stralen die schadelijk zijn, beperken op je wijn. In het meest gunstige geval installeer je de wijnkoelkast buiten het directe zonlicht. Maar als dat niet tot de mogelijkheden behoort, zal je een wijnkoeler met deze functie moeten kopen. De beste wijnkoelkasten hebben deze extra functie standaard voorzien.

De beheersing van de vochtigheidsgraad

Wanneer wijn voor een langere periode wordt blootgesteld aan een vrij lage luchtvochtigheid, kan de kurk van je wijnfles uitdrogen. Het rechtstreekse gevolg is dat er lucht in de fles komt, wat je wijn naar de vaantjes helpt. Vochtigheidsregelaars helpen die hoeveelheid vocht te regelen.

Het antitrillingsysteem voorkomt negatief effect

De beste wijnkoelkasten hebben een compressorsysteem, dat geluid en micro-vibraties minimaliseert. Voor de meest fervente toegewijde wijnliefhebbers is dit een geruststellende functie. De reden ligt voor de hand. Na verloop van tijd kunnen zelfs micro-vibraties een negatieve invloed hebben op de aroma, smaak en kleur van de wijn. Hieronder lees je praktische info over de beste wijnkoelkasten die momenteel op de markt zijn.

Wijnkoelkast Haier WS137GDAI

Algemene productomschrijving

Als je de wijnkoelkast Haier WS137GDAI in huis haalt moet je rekening houden met het feit dat je maximum 137 flessen rode en witte wijn kan stockeren. Je beschikt om de opgeslagen wijn te verdelen over 7 houten wijnrekken en 2 verschillende temperatuurzones. Deze laatste functie is heel gemakkelijk in gebruik om je wijnverzameling op de juiste temperatuur te conserveren. Beide zones hebben een temperatuurbereik tussen de 5 tot 20 graden celsius. De compressor die trillingsvrij is en de koolstoffilter zorgen ervoor dat je persoonlijke wijncollectie onder de meest gunstige omstandigheden worden bewaard. Deze wijnklimaatkast functioneert het beste in koelere ruimtes zonder verwarming. Met andere woorden kan je de Haier WS137GDAI ook herbergen in je garage bijvoorbeeld. Het is slechts één van de mogelijkheden, want de koelkast functioneert evengoed bij blootstelling in de zon. De wijnkoelkast voorziet immers over een beschermende uv-filter in het deurgedeelte.

De plus- en minpunten van de Haier WS137GDAI

Pluspunten

+ De 2 voorziene temperatuurzones zijn uiterst geschikt voor het bewaren van witte en rode wijnen
+ De wijnkoelkast biedt een vrij grote opbergruimte voor 137 wijnflessen
+ De Haier WS137GDAI komt het beste tot zijn recht in een kelder waar wijn wordt bewaard met een minimumtemperatuur van 10 graden celsius

Minpunten

– Bezit niet over een speciaal verwarmingselement dat de temperatuur regelt als de naaste omgeving een stuk kouder is dan de geselecteerde temperatuur

Haier WS137GDAI – Technische kenmerken

 • Hoeveelheid wijnrekken: 8
 • Hoeveelheid wijnrekken uitschuifbaar: 6
 • Deur wijnkast type: Deur is van glas
 • Grootte van aantal flessen: 137
 • Lichtbescherming uv: Ja
 • Demping van trillingen: Ja
 • Temperatuurzone aantal: 2
 • Aard van de koeltechniek: Compressor
 • Bepaling temperatuur: 5 tot 20 °C
 • Minimum omgevingstemperatuur: 10 °c
 • Maximum omgevingstemperatuur: 38 °C

Wijnkoelkast Climadiff CLS12H

Algemene productomschrijving

Met de wijnkoelkast Climadiff CLS12H bewaar je de flessen zonder een galmend geluid omdat het slechts een geluidsniveau van nauwelijks 33 decibels produceert. Deze wijnklimaatkast behoort tot het compacte type en kan 12 wijnflessen opbergen. Een klein formaat, maar biedt voldoende ruimte als je slechts een paar flessen wil bewaren. De temperatuurvoorkeur stel je elektronisch in tussen 12 graden °C en maximum 18 °C. Dit kan je instellen via het paneel aan de buitenkant van de deur zodat je de deur niet de hele tijd open en toe moet doen. Op deze wijze blijven de flessen op de meest geschikte temperatuur. Zo blijft het smaakgehalte van de wijn perfect wanneer je de wijnfles serveert als je bij je thuis één of ander leuk feestje plant.

De plus- en minpunten van de Climadiff CLS12H

Pluspunten

+ Climadiff CLS12H staat vooral bekend voor het energiezuinig verbruik en beschikt energieklasse A
+ Met 33 decibels geluid hoor je nauwelijks dat de wijnklimaatkoelkast aanstaat

Minpunten

– Beschikt maar over één temperatuurzone. Bijgevolg heb je de beperkte keuze om 1 soort wijn te koelen: witte of rode wijnflessen

Climadiff CLS12H – Technische kenmerken

 • Hoeveelheid wijnrekken: 3
 • Hoeveelheid wijnrekken uitschuifbaar: 0
 • Deur wijnkast type: Deur is van glas
 • Grootte van aantal flessen: 12
 • Lichtbescherming uv: Niet beschikbaar
 • Demping van trillingen: Ja
 • Temperatuurzone aantal: 1
 • Aard van de koeltechniek: Thermo elektrisch
 • Bepaling temperatuur: 12 tot 18 °C
 • Maximaal geluidniveau: 33 decibel
 • Minimum omgevingstemperatuur: 16 °c
 • Maximum omgevingstemperatuur: 32°C

Wijnkoelkast Liebherr WTes 5872-21 Vinidor

Algemene productomschrijving

De wijnklimaatkoelkast Liebherr WTes 5872-21 Vinidor is een absolute topper die heel energiezuinig is en maar liefst 178 flessen kan conserveren. Zowel rode als witte wijnen kunnen in de meest gunstige omstandigheden worden bewaard. Dat heeft alles te maken met de 3 voorziene temperatuurzones, die schommelen tussen de 5 en 20 graden Celsius. De koelklimaatkast functioneert zowel bij het koelen van de wijn, maar ook tijdens het opwarmen. Ook wordt de luchtkwaliteit uitvoerig gecontroleerd en nagecheckt op een vernuftige manier. De circulerende lucht wordt automatisch gefilterd met de zogenaamde Fresh Air koolfilter. De luchtvochtigheid is volledig afzonderlijk aanpasbaar. Ook beschikt deze Liebherr WTes 5872-21 Vinidor over nog een paar andere bijzondere functies. Eén van die opties is een compressor die trillingvrij is.

De plus- en minpunten van de Liebherr WTes 5872-21 Vinidor

Pluspunten

+ Met de 3 temperatuurzones kan je witte, rode wijn en champagne op een perfecte wijze serveren
+ De wijnvoorraad heeft plaats voor 178 flessen
+ Met de energieklasse A beschikt deze wijnkoelkast over een uiterst energiezuinig certificaat

Minpunten

– Via de smartphone of een app is de temperatuur niet regelbaar

Liebherr WTes 5872-21 Vinidor – Technische kenmerken

 • Hoeveelheid wijnrekken: 10
 • Hoeveelheid wijnrekken uitschuifbaar:10
 • Deur wijnkast type: Deur is van glas
 • Grootte van aantal flessen: 178
 • Lichtbescherming uv: Ja
 • Demping van trillingen: Ja
 • Temperatuurzone aantal: 3
 • Aard van de koeltechniek: Compressor
 • Bepaling temperatuur: 5 tot 20°C
 • Maximaal geluidniveau: 37 decibel
 • Minimum omgevingstemperatuur: 10 °c
 • Maximum omgevingstemperatuur: 38°C