Houd jij van een lekker glaasje wijn? Of twee, of drie? Maar vraag jij je ook af hoeveel calorieën er eigenlijk in een glas wijn zitten? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over de calorieën in wijn. Zo kun jij voortaan met een gerust hart genieten van je glaasje(s) wijn.

Hoeveel calorieën zitten er in wijnDe calorieën in wijn

Laten we meteen met de deur in huis vallen: ja, wijn bevat calorieën. Maar hoeveel precies? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, het alcoholpercentage en de grootte van het glas.

Over het algemeen geldt dat hoe zoeter de wijn, hoe meer calorieën deze bevat. Dit komt doordat er meer suikers in zoete wijn zitten. Daarnaast bevat alcohol ook veel calorieën. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer calorieën er in de wijn zitten.

Om je een idee te geven: een glas witte wijn van 125 ml bevat gemiddeld zo’n 85 calorieën, terwijl een glas rode wijn van dezelfde grootte ongeveer 100 calorieën bevat. Dit verschil komt doordat rode wijn over het algemeen een hoger alcoholpercentage heeft dan witte wijn.

Het aantal calorieën in verschillende soorten wijn

Nu je weet dat er calorieën in wijn zitten en waar dit van afhankelijk is, ben je vast benieuwd hoeveel calorieën er in verschillende soorten wijn zitten. Hieronder vind je een overzicht van het aantal calorieën in verschillende soorten wijn:

  • Droge witte wijn (125 ml): ongeveer 85 calorieën
  • Zoete witte wijn (125 ml): ongeveer 120 calorieën
  • Rosé (125 ml): ongeveer 100 calorieën
  • Rode wijn (125 ml): ongeveer 100 calorieën
  • Mousserende wijn (125 ml): ongeveer 90 calorieën

Houd er wel rekening mee dat dit gemiddelde waardes zijn en dat het aantal calorieën in wijn kan variëren. Zo kan een zoete witte wijn meer calorieën bevatten dan 120, en kan een mousserende wijn minder calorieën bevatten dan 90.

Hoeveel calorieën zitten er in een fles wijn?

Als je een hele fles wijn opent, dan wil je natuurlijk weten hoeveel calorieën je in totaal binnenkrijgt. De meeste wijnflessen hebben een inhoud van 750 ml. Hieronder vind je het gemiddelde aantal calorieën in een hele fles wijn:

  • Droge witte wijn (750 ml): ongeveer 510 calorieën
  • Zoete witte wijn (750 ml): ongeveer 720 calorieën
  • Rosé (750 ml): ongeveer 600 calorieën
  • Rode wijn (750 ml): ongeveer 600 calorieën
  • Mousserende wijn (750 ml): ongeveer 540 calorieën

Wijn en een gezonde levensstijl

Wijn en een gezonde levensstijl

Nu je weet hoeveel calorieën er ongeveer in een glas (of fles) wijn zitten, vraag je je misschien af of je wijn nog wel kunt drinken als je een gezonde levensstijl nastreeft. Het antwoord is: ja, dat kan zeker!

Wijn bevat namelijk niet alleen calorieën, maar ook verschillende voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Zo bevat wijn onder andere antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde ziektes. Ook kan wijn helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat matig wijn drinken helemaal niet zo slecht is voor je gezondheid. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen mag een volwassene maximaal 14 glazen alcohol per week drinken. Als je ervoor zorgt dat je binnen deze norm blijft, is er niets mis met het drinken van een glaasje wijn op z’n tijd.

Conclusie

In deze blog heb je alles geleerd wat je moet weten over de calorieën in wijn. Zo weet je nu hoeveel calorieën er gemiddeld in een glas (of fles) wijn zitten, en waar dit van afhankelijk is. Ook weet je nu dat wijn niet per se slecht is voor je gezondheid, zolang je maar matig drinkt.

Dus geniet vooral van je glaasje wijn, maar drink met mate en houd rekening met het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Zo kun jij voortaan met een gerust hart genieten van je favoriete drankje!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *