Kan je investeren in wijn en écht geld verdienen?

Met een lekker glas rood, wit of rosé is niets mis. Sterker nog, dat is echt genieten. Als jij met je glas voor de openhaard zit, is investeren in dit goddelijke drankje waarschijnlijk niet het eerste dat in je opkomt. Als je slim investeert kan je met dit gegiste druivensap echt geld verdienen. Nu de rente zo laag is, is het goed om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden voor je spaargeld. Je koopt verschillende wijnen in waarbij je ervan uitgaat dat deze na een paar jaar in prijs zijn gestegen en je ze met winst kunt verkopen. Er komt natuurlijk wel wat meer kijken bij het succesvol investeren in wijnen. Wij informeren je over de ins en outs.

Slim beleggen in wijn

Hoe werkt deze beleggingsvorm?

wijnkurken beleggen wijnNet als bij andere investeringen loop je een bepaald risico en daar tegenover staat het rendement dat je verwacht. Hoe hoger het risico, hoe hoger het mogelijke rendement. Je kunt kiezen voor een indirecte belegging waarbij je in een beleggingsfonds of wijnchateau belegt of in een directe belegging in wijnen. Hierbij koop je flessen die je na een paar jaar weer verkoopt als de prijs gestegen is. Het is belangrijk dat je wijnen koopt die je ook langere tijd kunt bewaren. Zorg hierbij voor een goede opslagplaats waar de wijnen hun smaak blijven behouden. Het is belangrijk dat je verstand hebt van wijnen en op de hoogte bent van de prijsontwikkeling. Heb je die kennis nog niet, laat je dan adviseren.

Welke wijn is geschikt?

In principe zijn alle wijnsoorten geschikt om in te investeren, hoewel beleggen vaak in rood gebeurt. Er is wel een aantal zaken waar je op moet letten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn niet alle oude wijnen meteen kostbare wijnen. Het oogstjaar is van invloed op de waarde. Bij een topjaar waren alle factoren gunstig voor de druiven om te rijpen, zowel het aantal zonne-uren als de temperatuur, maar ook het moment waarop de druiven geplukt werden. Ook de grond waarop de druiven verbouwd worden en het productieproces hebben invloed op de kwaliteit en dus op de prijs. Voordat je belegt, doe je er goed aan onderzoek te doen naar de topjaren voor de wijnen die jij op het oog hebt. Je kan niet zomaar een dure Barolo wijn kopen en erop rekenen dat die elk jaar meer gaat waard worden!

investeren in wijn

Bewaaradviezen

Rode wijn is het meest geschikt om langer te bewaren, daarom worden de meeste beleggingen in rood gedaan. Let op bij het bewaren van flessen die je wil houden binnen je investering in wijn. Wijnen die te lang bewaard worden gaan achteruit in prijs en kwaliteit. Ook jonge wijnen die nog niet op dronk zijn, leveren minder op. Bewaar de flessen liggend om te voorkomen dat de kurk indroogt en de flessen gaan lekken. Leg geen sterk ruikende producten, zoals knoflook of schoonmaakmiddelen naast je wijnen. Zorg voor een koele en donkere plek, zoals een wijnkelder waar je de luchtvochtigheid op peil kan houden. Ook is ventilatie van belang en moet de plek trillingvrij zijn. Een alternatief voor een wijnkelder is een wijnkast waarin de klimatologische omstandigheden perfect in balans zijn.

Tijd voor de verkoop

Verkopen doe je als de wijnen op dronk zijn. Test dit regelmatig door een fles te openen en af te gaan op de mening van experts. Er zijn ook verschillende online bronnen waar je de jaren van je wijnen kan volgen en de mening van anderen leest over de kwaliteit van deze wijnen op dit moment. Je wijnen kan je verkopen aan een wijnhandelaar die de flessen op waarde schat en jou daar een prijs voor betaalt. Wil je gaan investeren in wijn is het dus cruciaal ofwel zelf op de hoogte te zijn van deze perfecte timing; of je goed te laten adviseren door mensen met meer expertise.

Slim beleggen in wijn

Previous ArticleNext Article

This post has 1 Comment

1
  1. Ben geïnteresseerd in het beleggen in wijn. Ontdekte bij toeval in mijn wijnkelder 2 flessen Sassicaia van 2007, gekocht ca, 1997 voor ongeveer € 85,00.
    Op vivino blijken deze nu € 399,00 waard te zijn!
    Ik heb een perfecte kelder die aan alle eisen voldoet, ben vinoloog dus heb ook wel enige kennis.
    Nooit aan beleggingen gedacht maar lijkt me een leuke uitbreiding van mijn wijnhobby.
    Graag ontvang ik advies hoe ik dit het beste kan aanpakken want heb er totaal geen ervaring mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *