Als wijnliefhebber heb je vast wel eens van Oranje wijn gehoord. Het is de nieuwste trend in de wijnwereld en het is steeds populairder aan het worden. Maar wat is Oranje wijn precies en waarom is het zo trendy? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

oranje wijnWat is Oranje wijn?

Oranje wijn is een type wijn dat wordt gemaakt van witte druiven, maar op dezelfde manier wordt geproduceerd als rode wijn. Het wordt ook wel “skin-contact” of “orange wine” genoemd, vanwege de kleur van de wijn die vaak oranje of amberkleurig is. Dit komt doordat de druiven langer in contact blijven met de schillen en pitten, waardoor de kleur en smaak veranderen.

Het productieproces van Oranje wijn

Het productieproces van Oranje wijn is anders dan dat van traditionele witte wijn. In plaats van de druiven meteen te persen en het sap te vergisten, blijven de druiven langer in contact met de schillen en pitten. Dit kan variëren van een paar dagen tot enkele maanden, afhankelijk van de producent en de gewenste smaak.

Het resultaat is een wijn die meer tannines heeft dan traditionele witte wijn en een complexere smaak heeft. Oranje wijn heeft vaak aroma’s van gedroogd fruit, noten en kruiden. Het is een unieke wijn die zich onderscheidt van andere wijnen.

Waar komt Oranje wijn vandaan?

Oranje wijn heeft zijn oorsprong in Georgië, waar het al meer dan 8000 jaar wordt geproduceerd. In Europa werd het voor het eerst geproduceerd in de Friuli-regio van Italië in de jaren ’90, maar het is pas de laatste jaren echt populair geworden.

De populariteit van Oranje wijn is deels te danken aan de opkomst van natuurlijke wijnen. Deze wijnen worden geproduceerd met zo min mogelijk chemische middelen en ingrepen in het productieproces. Oranje wijn past goed binnen deze trend omdat het op een natuurlijke manier wordt geproduceerd en weinig ingrepen nodig heeft.

oranje wijnen

Waarom is Oranje wijn zo trendy?

Oranje wijn is trendy omdat het een unieke en interessante wijn is. Het heeft een complexe smaak en is anders dan andere wijnen. Daarnaast past het goed bij de trend van natuurlijke wijnen. Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in producten die op een natuurlijke en duurzame manier worden geproduceerd. Oranje wijn past goed binnen deze trend omdat het op een natuurlijke manier wordt geproduceerd.

Daarnaast is Oranje wijn goed te combineren met verschillende soorten eten. Het past goed bij gerechten met kruiden en specerijen en is een goede keuze bij vegetarische gerechten. Het is een wijn die veelzijdig is en voor veel verschillende gelegenheden geschikt is.

Waar kan je Oranje wijn kopen?

Oranje wijn is nog niet zo bekend in Nederland, maar je kunt het wel steeds vaker vinden in wijnwinkels en restaurants. Het is vooral populair bij wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en unieks.

Je kunt Oranje wijn kopen bij gespecialiseerde wijnwinkels en online. Het is ook de moeite waard om eens te vragen bij lokale wijnproducenten of zij Oranje wijn verkopen. In veel gevallen kun je de wijn direct bij de producent kopen, wat vaak een leuke ervaring is.

Hoe serveer je Oranje wijn?

Oranje wijn moet je anders serveren dan traditionele witte wijn. Het is namelijk een wijn die iets warmer gedronken moet worden. De ideale temperatuur voor Oranje wijn is tussen de 10 en 14 graden Celsius.

Daarnaast is het belangrijk om Oranje wijn te decanteren voordat je hem serveert. Dit helpt om de aroma’s en smaken van de wijn naar voren te brengen. Schenk de wijn in een brede karaf en laat hem minimaal 30 minuten tot een uur ademen voordat je hem serveert.

Conclusie

Oranje wijn is een interessante en unieke wijn die steeds populairder wordt in Nederland. Het is een wijn die op een natuurlijke manier wordt geproduceerd en past goed bij de trend van natuurlijke wijnen. Daarnaast is het een veelzijdige wijn die goed te combineren is met verschillende soorten eten.

Als je op zoek bent naar iets nieuws en unieks op het gebied van wijn, dan is Oranje wijn zeker het proberen waard. Probeer het eens uit bij een gerecht met kruiden en specerijen en ontdek zelf de complexe smaak en aroma’s van deze bijzondere wijn.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *