Dol op Sancerre wijnen? Je komt erachter op deze pagina hoe je de perfecte fles witte Sancerre wijn kiest. Deze wijnsoort wordt ook wel de parel onder de Sauvignon blanc wijn genoemd. Je ziet Sancerre wijnen dan ook terug op de menukaarten van mening restaurant wereldwijd.

De wijn wordt geproduceerd rondom en in de buurt van het Franse stadje Sancerre. Deze stad ligt in de Loirestreek. Wat de wijn zo bijzonder maakt en hoe je de perfecte fles wijn kiest, dat leggen we jou hieronder allemaal uit.

Kenmerken Sancerre wijn

 • De wijn is afkomstig uit Frankrijk uit de streek Loire
 • Voor de wijn wordt gebruik gemaakt van de Sauvignon Blanc druif
 • Alcoholpercentage: Minimaal 10,5% en maximaal 13%
 • Prijs van een fles Sancerre wijn: Vanaf 10 euro tot wel 40 euro per fles
 • Schaarste: De druiven groeien op maar 30 vierkante meter. Minder druiven = minder wijn en deze schaarste maakt een fles Sancerre wijn zeer exclusief.

Smaak Sancerre wijn

sancerre wijnHoe kies je de perfecte fles Sancerre wijn? Voordat we jou dat vertellen eerst nog even wat informatie over de kenmerkende smaak van witte Sancerre wijnen.

Want het is met name de bodem die de druiven een bijzondere smaak geven.

Omdat het gebied Loire, waarop de druiven groeien, best wijdverspreid is, hebben de wijnregio’s in Loire ook ieder weer hun eigen grondsoort. Dit verklaart waarom Sancerre wijnen van smaak lichtelijk met elkaar kunnen verschillen.

Er zijn grofweg 3 verschillende typen bodems waarop de druiven in de Loire groeien:

 • Bodem met witte klei: Deze wijnen hebben veel body door het hogere kalkgehalte
 • Bodem met kiezels: Bodems bedekt met kiezels in de Loire zorgen voor een lichtere wijnsoort
 • Bodem met vuursteen: De Sancerre wijnen die geproduceerd zijn uit druiven die groeien op een bodem met vuursteen, die hebben een z.g. ‘minerale smaak’.
 • Hoe je de beste en perfecte fles Sancerre wijn kiest, dan hangt dus onder andere af van je voorkeuren.

Sancerre wijnen met keurmerk

Sancerre wijnen hebben altijd een AOC keurmerk. Hebben ze dit keurmerk niet? Dan is het ook geen echte Sancerre wijn. Met dit keurmerk weet je zeker dat de wijnen uit een beschermd gebied komen.

Het AOC keurmerk voor Sancerre wijn werkt in principe hetzelfde als het keurmerk dat voor Champagne wijn gebruikt wordt. Alleen als dit uit de Champagne streek afkomstig is, mag het Champagne genoemd worden. Dit geldt ook voor Sancerre wijn met het AOC keurmerk.

Waar is de wijn geproduceerd?

Je kan op de etiketten (helaas) niet aflezen waar in de regio de Sancerre wijn exact is verbouwd. Je perfecte fles kan je wel kiezen op basis van de grondsoort. Zo lees je bijvoorbeeld op een etiket welke smaak de fles wijn heeft.

Een minerale wijn is verbouwd op een bodem met vuursteen. Een lichtere wijnsoort is weer verbouwd op een bodem met kiezels en Sancerre wijnen met veel body, daarvan zijn de druiven verbouwd op een kleibodem.

De 4 beste Sancerre wijnen:

Volgens wijnkenners wereldwijd behoren de volgende 4 flessen wijn tot de allerbeste Sancerre wijnen.

 • Domaine de Chatenoy, Menetou-Salon
 • Isabelle et Pierre Clément, Menetou-Salon
 • Jean-Max Roger, Le Charnay, Menetou-Salon
 • Célestin Blondeau, Les Chanvrières, Sancerre

De zoektocht naar de perfecte fles Sancerre

Omdat er zoveel verschillende soorten Sancerre wijnen zijn met elk weer hun eigen smaak, is het best lastig om aan te geven wat de perfecte fles wijn is. Veel daarvan hangt af van je persoonlijke voorkeur. Je kan natuurlijk ook de adviezen van wijnkenners volgen en kiezen voor één van de 4 wijnen die we jou hierboven tipten. Let ook op het jaar waarin de wijn wordt geproduceerd.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *