Wanneer je een fles wijn kraakt in een restaurant, kan een sommelier feedback geven bij het selecteren van een voortreffelijke wijn. Ook al heb je weinig kaas gegeten over wijn. Maar wat gebeurt er als je door webpagina’s gaat googelen en je je terecht afvraagt hoe je een goede wijnfles kiest. Het goede nieuws is dat wanneer je de basisprincipes over wijn begrijpt, je meer kennis verzamelt welke wijnen bij je passen. Op deze pagina over mijn 5 favoriete topwijnen of all time krijg je alleszins een voorsmaakje. Daarnaast lees je ook de geschiedenis in een notendop hoe deze aanbevolen topwijnen door de jaren heen succesrijk tot stand zijn gekomen.

Volgende 5 sublieme wijnen zetten we in de schijnwerpers: Cune Rioja Imperial Gran Reserva, Château Canon-La Gaffelière St.-Emilion, Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve, Giuseppe Mascarello & Figlio Barolo Monprivato en Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape. Een blik achter de schermen van deze éclatante wijnhuizen met een grote ‘W’.

Onze Top-5 Topwijnen van de week:

Wat zijn de basisvereisten van een goede fles wijn?

De keuze om een fles wijn te kopen is helemaal subjectief. Hoe elke individuele persoon een goede wijn omschrijft, hangt af van de persoonlijke smaakpapillen. Het maakt niet uit of je voorkeur uitgaat naar scherpe, zoete of de pittige smaken. Voor elk wat wils. Volgende essentiële criteria die elke wijn definieert, moet je in het achterhoofd houden bij de aankoop van een fles.

 • De zoetheid
  Kijk vooral naar de wijnetiketten. Vaak wordt de terminologie zoet, droog of half droog gebruikt.
 • De hoogte van de zuurgraad
  Wijnen met een vrij hoge zuurgraad zijn veel scherper van smaak. Een lagere zuurgraad zorgt voor rijkere of rondere smaken.
 • Tannine: de chemische verbinding van de schil van druiven
  Tannine is in feite de algemene verzamelnaam van chemische verbindingen die voorkomt in de pitten, steel of schil van de druiven. Tannines worden ook wel polyfenolen genoemd. De stoffen hebben een grote invloed op de smaak, structuur en kleur van de wijn.
 • De wijnbody
  Om een wijn te evalueren en te analyseren wordt vaak gesproken over de body van de wijn. De term verwijst niet naar het uiterlijk van de fles wat je misschien in eerste instantie zou vermoeden, maar wel hoe de wijn aanvoelt bij het proeven in de mond. Door de band genomen hebben de rode wijnen een vollere body dan bijvoorbeeld de rosé of witte wijnen.
 • Het alcoholpercentage
  De meerderheid van de wijnen bevat een alcoholpercentage tussen 11 en 13 procent. Maar die kunnen schommelen tussen 5,5 en 20 procent.

Vind je eigen plaats in de wijnwereld

In deze blog ‘Topwijnen: mijn 5 favoriete wijnen all time’ hebben we stuk voor stuk topwijnen uitgekozen die aan bovenstaande criteria voldoen. Voor wie vrij nieuw is in het wijnproeven, is het een uitstekend idee om de opties te variëren met de respectievelijke persoonlijke keuzes. Een goede aanrader is om te starten met diverse druivensoorten om een beter inzicht te krijgen wat voor jou het best bij je past.

Zuurgraad – Pinot Noir

Om de zuurgraad te begrijpen, is Pinot Noir een uitstekende rode wijn om het uit te testen. Wanneer Pinot Noir tot je favorietenkransje behoort, bestaat de kans dat je ook van andere zure rode wijnen gaat genieten zoals Grenache. Wanneer je voor de eerste keer een Pinot Noir drinkt, lijkt het precies alsof je een koolzuurhoudende frisdrank drinkt. In feite proef je het zuur dat aan het werk is. De eigenschap van een goede fles Pinot Noir bevat de evenwichtige balans tussen zuurgraad en tannines om fruitig karakter van de wijn te vervolledigen.

Body – Syrah / Shiraz

Niet te onderschatten is de body van de wijn. Rode wijn neigt altijd zwaarder te zijn dan de meeste witte wijnen. Dit heeft uiteraard met de samenstelling te maken, afhankelijk van de afkomst. De druif Syrah of Shiraz zoals die tegenwoordig in moderne wijntermen eveneens wordt genoemd, is een schoolvoorbeeld hoe volle rode wijn moet zijn. De Syrah druif werd oorspronkelijk in de Rhône aangeplant. Maar tegenwoordig wordt deze koning van de druiven overal in de wereld aangemaakt: van Chili tot Australië en Zuid-Afrika.

Tannine – Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is één van de meest bekende tanninerijke wijnensoorten, die je mond helemaal droog laat aanvoelen als je de wijn doorslikt. Wie een boontje heeft van Cabernet Sauvignon, zal ook Merlot, Rioja en Chianti ruimschoots kunnen appreciëren die haast dezelfde eigenschappen hebben.

Alcohol – Zindafel

Over de roots van de Zindafel druif ontstaan heel veel discussies. De Italianen claimden heel lang de oorsprong van de druif, maar de wortels liggen hoogstwaarschijnlijk in Kroatië. Het overgrote deel van rode wijnen bevat veel alcohol, maar Zindafel telt één van de hoogste alcoholpercentages. Daarom voelen deze wijnen ook heel intens en vol aan. De hoge gehaltes van alcohol komen van een groot aantal suikers in het fermentatieproces dat de aanwezige gist omzet in ethanol.

Geen concessies doen aan kwaliteit

Als je hoogwaardige kwaliteitsvolle wijnen wil aanschaffen en kopen, zal je één ding voor ogen moeten houden. Doe nooit aan concessies over de kwaliteit van de wijn. Je kan alle tannine wijnen drinken die je wil, maar als het te goedkoop wordt aangeprezen zal je nooit van een optimale ervaring kunnen genieten. Op deze pagina ‘Topwijnen: mijn favoriete wijnen of all time’ lees je welke wijnen zeker op je buckinglist moeten staan: Cune Rioja Imperial Gran Reserva, Château Canon-La Gaffelière St.-Emilion, Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve, Giuseppe Mascarello & Figlio Barolo Monprivato en Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape. Achter de schermen van elke wijntopper schuilt een apart authentiek verhaal.

Cune Rioja Imperial Gran ReservaCune Rioja Imperial Gran Reserva

Imperial op het ticket van deze wijnfles verwijst naar de bodega vanwaar deze wijn vandaan komt. De Gran Reserva is de topwijn van deze buitengewone bodega die van de allerbeste druiven wordt gemaakt. Het edele vocht is een echte excentriekeling die 24 maanden rijpt op Amerikaans en Frans eikenhout. En vervolgens nog 36 maanden in de bodegakelders.

Cune is één van de grootste producenten uit de vermaarde Rioja regio in Spanje. De wijnonderneming is eigenaar van 545 hectare wijngaard. Cune, soms ook geschreven als CVNE, heeft een rijke traditie achter de rug die het levenslicht zag in 1879.

De wijnproducent is de laatste decennia uitgegroeid tot een wereldspeler. De wijnen van deze bodega zijn overal verkrijgbaar.

Château Canon-La Gaffelière St.-EmilionChâteau Canon-La Gaffelière St.-Emilion

Deze cru met Stephan von Neipperg als eigenaar, is sedert 2012 gepromoveerd tot Premier Grand Cru Classé. Een terechte evolutie omdat de eigenaar door rigoureuze selecties en minder hoge rendementen, de kwaliteitsnorm naar een heel hoog level heeft gebracht.

Het succes van deze kwaliteitswijn heeft de wijneigenaar vooral te danken door de aanplanting van de cabernet franc die het opmerkelijk goed doet aan de voet van de helling, die vooral uit klei-zand bestaat. Nogmaals onderstrepen dat de cabernet francs, die hier 35 procent van de wijnassemblage uitmaakt, meer dan subliem is. Het geeft deze topwijn elegantie en een karakter.

Ongetwijfeld één van de beste kwaliteitsvolle topwijnen die in het winkelrek ligt.

Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad ReserveDomaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve

Even terug in de tijd. In 1989 richtten Grace en Ken Evenstad Domaine Serene Vineyards and Winery op, wanneer ze 42 hectare land verwierven in de Dundee Hills van Oregon. Meteen het startschot van een succesrijk verhaal met de allure van self-made ondernemende lefgozers.

Wat het koppel zo onderscheidt van andere domeineigenaars is dat ze betrokken waren bij elk aspect van de wijnteelt, het productieproces en de hele marketing van Domaine Serene. Het echtpaar is trotse eigenaar van 482 hectare grond waarvan 150 hectare wijnstokken telt. Naast de bekende Pinot Noir, die plus minus 95 procent van hun productie uitmaakt, maken ze een klein beetje Syrah en Chardonnay.

Hun vakmanschap werd gehonoreerd met verschillende internationale prijzen en onderscheidingen. Hun Pinot Noir wordt door wijnkenners omschreven als wereldklasse buiten categorie.

Giuseppe Mascarello & Figlio Barolo MonprivatoGiuseppe Mascarello & Figlio Barolo Monprivato

Barolo ‘Monprivato’ is één van de meest wereldvermaarde bottelingen van enkeole Italiaanse wijngaarden. Het landgoed heet officieel Giuseppe Mascarello & Figlio. Het uitzonderlijke aan Monprivato is dat het alleen wordt geproduceerd in uitmuntende jaargangen die voldoen aan de normwaarden van Mascarello. Wanneer de oogsten niet aan de gestelde verwachtingen voldoen, wordt de wijn verkocht onder de naam Nebbiolo Langhe.

Huidige eigenaar Mauro Mascarello is er heilig van overtuigd dat zijn 6 hectare grote druiven, gelegen in de wereldberoemde Monprivato-wijngaard, helemaal tot hun recht komen als ze rijk van smaak zijn met zoete en zachte tannines. De wijn rijpt ongeveer 38 maanden in middelgrote vaten van eik.

Château de Beaucastel Châteauneuf-du-PapeChâteau de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape

Laten we een kat een kat noemen. Maar Château de Beaucastel is misschien, zoniet het beste wijnhuis uit de wijnstreek van Châteauneuf-du-Pape in wijnland Frankrijk. Scores van 95 op 100 bij verschillende recensenten en wijngidsen zijn geen uitzondering op de regel. Wie Perrin zegt, vernoemt automatisch het betoverende

Château de Beaucastel. Châteauneuf-du-Pape spreekt bij elke wijnliefhebber tot de verbeelding. Kortom, goede wijn behoeft geen krans.