Wat betekent decanteren

Het wordt meestal toegepast bij belangrijke oude wijnen die lang op fles blijven rijpen. Het gebeurt ook bij jongere wijnen waar er bezinksel in de fles zit. Als de aanwezigheid van bezinksel, zoals bij bepaalde witte wijnen, visueel aanwezig is, kun je hetzelfde doen als je denkt dat dit te maken heeft met de langdurige rijping van de wijn. Het dient niet alleen om het bezinksel weg te halen maar nog meer om zuurstof aan de wijn toe te voegen.

Moet je een wijn decanteren of niet

Wijn DecanterenNiets veroorzaakt meer discussie onder liefhebbers van goede wijn dan het decanteren. In plaats daarvan openen sommigen de flessen aan het begin van het bezoek om de wijnen te laten ademen voordat ze ingeschonken worden. Sommige gerenommeerde restaurants raadden het ook niet aan, zelfs niet voor een Gigi Rosso Barolo Arione. Ze laten de wijn liever een uur lang ademen, terwijl het voorgerecht wordt gegeten en de gasten aan een jong wit wijntje nippen.

Veel wijnmakers hebben het gevoel dat het, vooral bij oudere wijnen, fragiele boeketten vernietigt en in het algemeen een grote schok veroorzaakt. Sommigen beschrijven het als een trauma voor de wijn. Ze vergelijken het met het heftig schudden van een vijfentachtigjarige persoon. Het is schadelijk en misschien zelfs “levensbedreigend” zeggen ze.

Voor anderen is decanteren van goede wijnen bijna een obsessie

Veel restaurants en wijnbars raden aan om goede oude wijnen en soms ook jongere wijnen in een glazen karaf te gieten voordat ze worden opgediend, omdat de wijn dan sneller opengaat door de aanwezigheid van meer zuurstof. Het beluchten van de wijn helpt de suiker, alcohol en zuurgraad in balans te brengen om de tannines te verzachten en de smaak van de wijn te verbeteren. Een andere reden voor het decanteren is om de wijn te scheiden van het bezinksel dat zich op een natuurlijke manier op de bodem van flessen vormt in oude wijnen en in sommige jonge flessen als de wijn niet gefilterd is. Sommige sommeliers pleiten er ook voor om de overgegoten wijn terug te gieten in de originele fles, bekend als ‘dubbel decanteren’, voor presentatiedoeleinden of omdat ze gewoonweg niet genoeg karaffen bij de hand hebben om urenlang op talrijke tafels te kunnen plaatsen. Voor hen maakt goed decanteren wel degelijk een verschil.

De meningen blijven verdeeld

Thuis weet je over het algemeen wat je gaat drinken, zodat je de fles vooraf kunt open om hem op punt te laten komen. In een restaurant wordt de keuze van de wijn over het algemeen op het moment zelf gemaakt. De toevoeging van zuurstof helpt dan meer om de wijn sneller wakker te maken voor de ervaring van de gasten. Een andere reden is dat de sommelier de wijnen het liefst ontdoet hun bezinksel. Het is altijd moeilijk om dat laatste glas wijn met een brok sediment erin te moeten serveren.

Wat betreft het bezinksel, vooral in oude wijnen, zijn er sommeliers die het sediment het beste deel van de wijn vinden. Zij zeggen dat het vol smaak zit en het scheiden van de wijn gelijk staat met het verliezen van een deel van de identiteit van de wijn. Ze vullen de karaf liever met water en een langstelige roos om die naast een geweldige fles oude wijn te zetten. Ze openen de fles een paar uur vooraf en zorgen voor een zachte beluchting.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *