Een wijnproeverij is meer dan alleen een lekker wijntje drinken. Door met aandacht wijn te proeven, leer je of je een wijn lekker vindt en waarom. In de volgende stappen nemen we je mee in het bewust kiezen voor een lekkere wijn.
Stap 1: De wijn goed bekijken
Informatie over de wijn vind je natuurlijk terug op het etiket maar door bewust te kijken naar de wijn, leer je veel over de wijn die je lekker vindt. Naast de kleur kijk je ook naar de helderheid van de wijn. Aan de kleur van de wijn kun je zien van welke druif de wijn is gemaakt. Is rode wijn heel licht van kleur dan is Pinot Noir het druivenras. Een hele donkere rode wijn is waarschijnlijk van het druivenras Malbec. Bij de witte wijn is geeft het druivenras Pinot Gris een hele bleke wijn. De druif Chardonnay levert een wijn met een meer goudgele kleur. De helderheid van de wijn zegt weer iets over de leeftijd. Oudere wijn is vaak troebel door bezinksel onder in de fles.
Stap 2: Rondjes draaien in je glas
Als je goed de kleur van de wijn hebt bekeken, ga je vervolgens de wijn laten walsen in je glas. Dat betekent dat je de wijn laat ronddraaien. Dat kun je op 2 manieren doen. De gemakkelijkste manier is het glas op tafel zetten, het bij de steel vasthouden en het glas over de tafel draaien in cirkels. Je kunt ook met het glas in de lucht cirkels maken. Dat is iets moeilijker om te doen. Tip: doe het glas niet te vol zodat het geen knoeiboel wordt! Het walsen van de wijn doe je omdat er zo zuurstof bij komt en er daardoor meer aroma vrijkomt. Je kunt zo beter de wijn proeven hetgeen natuurlijk ook de bedoeling is.
Stap 3: Goed ruiken aan de wijn
Doordat in de vorige stap de aroma’s zijn vrijgekomen, kun je deze nu goed ruiken. Het aroma is heel belangrijk. Je kunt daardoor de druivensoort herkennen en of de wijn nog goed is. Geuren blijven wel persoonlijk, iedereen kan een geur anders interpreteren, maar toch heeft een druif vaak een specifieke geur die herkenbaar is. Het ruiken gaat als volgt: ruik kort en krachtig door je neus in het glas te steken tot je net niet de wijn aanraakt. Je kunt zo alle mogelijke aroma’s ruiken: het kan fruitig zijn, kruidig, aards of houtgerijpt. En het is een voorproefje van hetgeen je in de volgende stap kunt verwachten!
Let er zeker op dat de wijn de juiste temperatuur heeft. Als wijn net uit de wijnklimaatkast komt kan hij soms net iets te fris zijn, wat de geuren stevig kan beïnvloeden.
Stap 4: De wijn proeven
Eindelijk zijn we bij de meest aangename stap: het proeven! En je mag er ook bij slurpen, dat hoort erbij. Je neemt een slokje wijn en je laat vervolgens de wijn van de ene naar de andere kant van de mond bewegen. Niet te lang, anders is de wijn niet lekker meer. Het is gebruikelijk om de wijn na het proeven uit te spugen in een daarvoor bestemd emmertje. Tijdens het proeven let je erop of de smaak overeenkomt met hetgeen je net hebt geroken. Andere vragen die je je kunt stellen: verandert de smaak gedurende het proeven? En blijft de smaak van de wijn nog na heet uitspugen of is deze meteen verdwenen?
Stap 5: Wat vind je lekker?
Nadat je de vorige stappen hebt doorlopen, kun je bij jezelf nagaan wat je vindt van de wijn die je net uitgebreid hebt geproefd. Je kunt een compleet plaatje maken door bij alle stappen aantekeningen te maken. Hoe was de smaak? Was die misschien te zuur? Wat heb je geroken? Maar het allerbelangrijkste is de natuurlijk de vraag: vond je de wijn lekker of kies je toch voor een andere?