Over wijn raak je nauwelijks uitgepraat en in feite ook niet uitgelezen. Maar welke wijnboeken mogen niet ontbreken op je boekenrek? Best lastig om een bepaalde definitieve keuze te maken. Er zijn per slot van rekening zoveel boeken neergepend over wijnen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Buiten het ruim omvattend naslagwerk ‘The World Atlas of Wine’, die voor elke wijnliefhebber een must is om te bezitten in de persoonlijke bibliotheek, lees je op deze pagina de absolute wijnboeken toppers die de moeite lonen om in huis te halen. Ideaal ook als cadeautip voor de feestdagen. Gegarandeerd veel leesplezier voor iedere wijnliefhebber!

#1 Beoordeeld
Bourgogne, wijn en weelde

‘Leven als een Bourgondiër!’ maar dan letterlijk. Dat is wat Marion van Amelrooij deed toen ze twintig jaar geleden met haar gezin naar de Bourgogne verhuisde. De afgelopen jaren leerde zij niet alleen de Bourgogne kennen op het gebied van eten, drinken en cultuur maar ook de mensen die deze...

De wijn-spijsbijbel

Een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die graag wijn en eten combineert, met bonushoofdstuk over Nederlandse wijnenMet "De wijn-spijsbijbel' van Victoria Moore vind je de ultieme wijn bij je gerecht en andersom. Iedere (thuis)kok en wijnliefhebber weet namelijk dat een goede...

Het eenvoudigste wijnboek ter wereld

Wijnboeken of -gidsen waarin gegoocheld wordt met termen als bouquet, primaire, secundaire of tertiaire aroma's en coulure zijn niet aan Bruno Vanspauwen besteed. Deze culinair journalist en wijnkenner zag het als een uitdaging om zijn expertise over wijn te bundelen op een voor iedereen vatbare...

Bourgogne

Zo goed als nieuw en met opdracht schrijver op schutblad. Heel lichte verkleuring rug.

365 wijnen die je geproefd moet hebben

Voor elk seizoen en voor elke gelegenheid is er wel een wijn te vinden. Rood, wit of rosé - aan keuze geen gebrek. Maar wat zijn nu de echte 365 klassiekers die op je bucketlist zouden moeten staan? Op deze en vele andere vragen geeft dit boek een antwoord. Sepideh Sedaghatnia en Luc Hoornaert...

Verschillende criteria en redenen om een wijnboek te kopen

Er bestaan talloze wijnboeken. Van superdikke naslagwerken die de vergelijking van een encyclopedie kunnen doorstaan, ‘goed gevoel’ pockets, gidsen gebaseerd op een wijnreis en de link tussen wijn-eten boeken. Om het kaf van het koren te scheiden, helpt een bepaalde indeling of categorie wel een handje om je uiteindelijke keuze te bepalen. Een summier overzicht.

Voor de geïnteresseerden van dikke naslagwerken

De eerste categorie die onder het vergrootglas wordt genomen zijn de wijnboeken die je gebruikt als naslagwerk. Zij behandelen de meest uiteenlopende facetten van wijn en de wijnregio. Dit soort boeken is niet om in één adem uit te pluizen en te lezen, maar om informatieve achtergrond na te checken. Altijd handig voor elke wijnliefhebber zoiets in de buurt te hebben.

Beste wijnboeken die je als wijnliefhebber in huis moet hebben

De hulpgids bij de aankoop van een wijn

Wijnboeken die je een geheugensteuntje geven bij het aankopen van wijnen zijn er voldoende. Er bestaan een rits wijnauteurs voor wie het een voldoening geeft om duizenden wijnen te degusteren, te evalueren en er op de koop toe daar nog heel creatief en als ervaringsdeskundige over te schrijven. Hierdoor weten de wijnfanaten meteen welk vlees ze in de kuip hebben bij de aankoop van een bepaalde wijnsoort.

Paperbacks met ludieke wijntips

Paperbacks met duizend-en-één wijntips zijn niet op twee handen te tellen. Dat kan over verschillende onderwerpen gaan vanuit verschillende invalshoeken. Eén van die traditionele bestsellers zijn de ludieke verhalen en tips over gerechten in combinatie met de verschillende wijnen. Welke wijn hoort bij welk gerecht. Maar ook het leren lezen van wijnetiketten, het schenken van wijn en de manier van bewaren van het edele vocht scoren vaak torenhoog als onderwerp.

De verhalen met anekdotes

Wijnboeken zonder pretentie en die lezen als een adembenemende misdaadroman. En dat allemaal uiteraard met een glas wijn in de hand. De verhalen en anecdotes in de boeken hebben misschien niet zoveel dieptegang, maar je steekt er sporadisch wel het één en ander van op. Lekker gezellig om je vakantie- of winteravonden te vullen. Vaak vergezeld en afgewisseld met een streepje humor.

The World Atlas of Wine als basiskennis in je persoonlijke bib

Het merendeel van de wijnliefhebbers die met volle overgave geniet van een glas wijn, wil uiteraard meer weten over de wijnwereld in het algemeen. Het grote naslagwerk The World Atlas of Wine staat bij heel veel huishoudens op de boekenplank omdat je het als een soort van encyclopedische handleiding in gebruik neemt. Maar naast deze uitgebreide wijngids zijn er nog heel wat boeken, die je wijnkennis verrijken. Hieronder lees je 5 favoriete boeken over wijn die niet mogen ontbreken in je individuele wijnbibliotheek:

  • Het eenvoudigste wijnboek ter wereld
  • De wijn-spijsbijbel
  • Bourgogne
  • Wijn en weelde
  • 365 wijnen die je geproefd moet hebben

Tip 1: Het eenvoudigste wijnboek ter wereld

Het eenvoudigste wijnboek ter wereld

Wijnboeken of -gidsen waarin gegoocheld wordt met termenals bouquet, primaire, secundaire of tertiaire aroma'sen coulure zijn niet aan Bruno Vanspauwen besteed. Dezeculinair journalist en wijnkenner zag het als een uitdagingom zijn expertise over wijn te bundelen op een voor iedereenvatbare...

Een resem wijnboeken of handleidingen jongleren maar al te vaak met blingbling wijntermen zoals coulure, bouquet, primaire of tertiaire aroma’s. In het boek ‘ Het eenvoudigste wijnboek ter wereld ‘ is niets van deze bombastische wijnterminologie terug te vinden. Wijnkenner en culinaire journalist Bruno Vanspauwen koos er doelbewust voor om zijn wijndeskundigheid op een zo natuurlijke manier zonder tierlantijntjes naar de geïnteresseerde wijnliefhebber over te brengen.

De meest gestelde vragen van de belangstellende wijnkenner (in spe) komen aan bod zoals: Hoe herken je een kwalitatief goed glas wijn? Welke wijnsoort koppel je aan een gerecht? Auteur Bruno Vanspauwen gaat er prat op dat zijn boek in feite toegankelijk is voor jan-en-alleman. Zowel voor de nieuwkomers die nog alles moeten leren als de door de wol geverfde wijn kenners die links of rechts nog iets kunnen opsteken van de informatieve praktische tips.

Taal  Nederlands – hardcover
Pagina aantal  256 blz met illustraties
Auteur  Bruno Vanspauwen
Uitgeverij  Borgerhoff & Lamberigts
EAN 9789089313218

Tip 2: De wijn-spijsbijbel

De wijn-spijsbijbel

Een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die graag wijn en eten combineert, met bonushoofdstuk over Nederlandse wijnenMet "De wijn-spijsbijbel' van Victoria Moore vind je de ultieme wijn bij je gerecht en andersom. Iedere (thuis)kok en wijnliefhebber weet namelijk dat een goede...

Wie op zoek is naar een ideale wijncombinatie met een gerecht of omgekeerd, zit met het boek ‘De wijn-spijsbijbel’ op het juiste adres. Het boek, geschreven door smaakspecialiste en vinologe Victoria Moore, is een inventieve ontdekkingsreis tussen exquise gerechten en de verschillende bijhorende wijnsoorten. Op een enthousiaste wijze legt de auteur uit waarom bepaalde smaakcombinaties zo goed samen kunnen werken en waarom dat zo wordt ervaren. Welke wijnen passen bij pure chocolade bijvoorbeeld.

Of waarom oogst witte wijn ook succes bij een kaasplank in plaats van de rode wijn tegenhanger. Het boek ‘ De wijn-spijsbijbel ‘ inspireert en informeert vanuit een invalshoek die vriend en tegenstander verrast. Voor wie een link wil leggen tussen eten en wijn mag dit boek niet in je persoonlijke bibliotheek ontbreken. Er is zelfs een extra hoofdstuk voorzien over wijnen in onze contreien.

Taal  Nederlands – paperback
Pagina aantal  448 blz – geen illustraties
Auteur  Victoria Moore
Uitgeverij  Atlas Contact
EAN 9789045038193

Tip 3: Bourgogne

Dit boekje met de titel komt van de hand van één van de meest vermaarde wijnschrijvers van de wereld. Hugh Johnson. Hij wordt door de buitenwacht aanzien als een autoriteit in zijn vakgebied. Voor zijn vele wijnpublicaties kreeg de Engelse auteur heel wat onderscheidingen, zowel in Frankrijk als in het Verenigd Koninkrijk. Ter illustratie: samen met de andere wijnpaus Jancis Robinson schreef hij ook de wereldberoemde Wijnatlas.

Beiden worden door collega’s beschouwd als de ‘Bourgogne en Bordeaux van de wijnauteurs’ omschreven. Een loftrompet die wel mag tellen. Dit 143 pagina’s tellende boekje leest als een spannende roman met uiteenlopende hints voor de wijnfanaten, die deze wijnregio hoog op hun buckinglist hebben staan.

Taal  Nederlands – paperback
Pagina aantal  143 blz – met illustraties
Auteur  Hugh Johnson
Uitgeverij  Het Spectrum
EAN  9789027451613

Tip 4: Bourgogne, wijn en weelde

Bourgogne, wijn en weelde

"Leven als een Bourgondiër!' maar dan letterlijk. Dat is wat Marion van Amelrooij deed toen ze twintig jaar geleden met haar gezin naar de Bourgogne verhuisde. De afgelopen jaren leerde zij niet alleen de Bourgogne kennen op het gebied van eten, drinken en cultuur maar ook de mensen die deze...

In dit boek met de titel ‘ Wijn en weelde ‘ uit de Bourgogne-streek legt schrijfster de vinger aan de pols waarom deze prachtige wijnstreek zo geliefd is bij de toeristen en wijnliefhebbers. De auteur Marion van Amelrooij versaste zo een twintig jaar geleden met haar gezin naar deze wijnregio om proefondervindelijk te ervaren wat de uitdrukking ‘Leven als een Bourgondiër’ letterlijk betekent.

Deze reisgids geeft niet alleen een overzicht van het ingenieuze kanalensysteem van de wijngaarden, maar laat je in één pennentrek ook zien hoe een Bourgondisch leven er in werkelijkheid uitziet. Onbekende plaatsen en de meer bekende bezienswaardigheden lossen elkaar af.

  • Taal: Nederlands – paperback
  • Pagina aantal: 402 blz – met illustraties
  • Auteur: Marion van Amelrooij
  • Uitgeverij: Passepartout Reizen
  • EAN: 9789493160026

Tip 5: 365 wijnen die je geproefd moet hebben

365 wijnen die je geproefd moet hebben

Voor elk seizoen en voor elke gelegenheid is er wel een wijn te vinden. Rood, wit of rosé - aan keuze geen gebrek. Maar wat zijn nu de echte 365 klassiekers die op je bucketlist zouden moeten staan?Op deze en vele andere vragen geeft dit boek een antwoord. Sepideh Sedaghatnia en Luc Hoornaert...

Sepideh Sedaghatnia (bekend VTM gezicht van ‘Mijn pop-up restaurant’ en voormalig sommelier van het jaar) en Luc Hoornaert (wijnjournalist) sloegen de handen in elkaar om elke dag van het jaar een topwijn te bespreken in het boek ‘ 365 wijnen die je geproefd moet hebben ‘. De zorgvuldig geselecteerde wijnen worden op een boeiende, vakkundige manier op de menukaart gezet.

Doorspekt met de nodige achtergrond bij elke wijn en waarom de wijn werd gekozen. Op deze manier degusteer je niet alleen de beste wijnen het hele jaar door, maar heb je er ook nog iets zinnigs over te zeggen tegen je kennissenkring.

Taal  Nederlands – paperback
Pagina aantal  402 blz – met illustraties
Auteur  Marion van Amelrooij
Uitgeverij  Passepartout Reizen
EAN  9789493160026