Op deze pagina met als titel ‘Wijnhuizen: de 5 bekendste wijnhuizen ter wereld voorgesteld’ wordt een beeld geschapen achter de schermen van ’s werelds bekende wijnhuizen. Daarom hebben we de 5 beste wijnhuizen in onze portfolio in de schijnwerpers gezet. Een degustatie van deze gerenommeerde wijnhuizen laat je meer dan dagdromen.

Gallo: het succesverhaal van twee broers

Gallo WijnhuizenItaliaanse roots als bakermat

Het succesverhaal van de Gallo Family wijnen start in 1933 in Californië. De broers Julio en Ernest gooien het op een akkoord om druiventeelt voor de wijn op te starten. Als een donderslag bij heldere hemel komt deze keuze niet uit de lucht gevallen. Hun vader, een Italiaanse immigrant die zich in de Amerikaanse staat nestelde, had al vroeger een wijnhuis opgericht. Via een samenwerkingsverband met enkele andere druiventelers uit de streek begonnen ze enkele heerlijke wijnen te produceren. Door de immense populariteit door de jaren heen groeide het wijnimperium gestaag tot ongekende hoogte. Om de garantie van kwaliteitswijnen verder na te streven, werd onder het commando van de broers Gallo heel wat baanbrekend onderzoek verricht. Die expertise over de betere methodieken om druiven te telen, werd ook met andere wijnbouwers gedeeld.

De keuze variëteit tussen witte, rode of rosé

De Gallo’s hebben hun Italiaanse roots nooit verloochend. Het zal je niet verbazen dat vele familieleden van deze wijndynastie in de onderneming aan de slag zijn. Ondertussen zijn de oprichters overleden. De wijnonderneming wordt nu bestierd door de nazaten. De topwijnen zijn tegenwoordig in 90 verschillende landen wereldwijd te verkrijgen. Dit heeft te maken met het aanbod dat heel divers is. Witte, rode of rosé wijn. Het maakt nauwelijks iets uit. De witte varianten zijn de Chardonnay, Sauvignon Blanc of de Pinot Grigorio. Wie liever rood prefereert kan rekenen op een Merlot (vol van smaak), Shiraz, Cabernet Sauvignon of Zinfandel. De Grenache Rosé is bij de rosé wijnen een absolute topper. Elke wijnsoort past optimaal bij de verschillende gerechten.

Jacob’s Creek: oude whiskyvaten gebruiken om te rijpen

Jacob's Creek WijnhuizenMeer dan 7000 onderscheidingen in de prijzenkast

Dit wijnhuis uit Australië kent een hele lange geschiedenis die dateert van 1840. De oprichter William Jacob streek destijds neer aan de oever van een naamloze beek, die inmiddels is omgetoverd tot de naam Jacob. Onder moederonderneming Pernod Ricard is dit wijnhuis ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende in Australië. De wijn staat uitgestald in alle rekken over heel de wereld. Met meer dan 7000 onderscheidingen in de prijzenkast gedurende de laatste drie decennia, staat Jacob’s Creek bij de veeleisende consument synoniem voor oerdegelijke betrouwbaarheid. Maar wat maakt deze topwijn zo uniek? De wijnmakers kwamen met een lumineus idee op de proppen toen ze andere min of meer soortgelijke branches met argusogen gingen bekijken en stiekem bespieden. Het is immers algemeen geweten dat stokers van whisky zich baseren op onder andere portvaten. Dit leidde bij de makers van Jacob’s Creek tot het idee om het tegenovergestelde uit te proberen. Wijn laten rijpen op oude whiskyvaten.

Het aroma van whisky neemt niet de bovenhand

Deze techniek wordt ook wel ‘double barrel’ genoemd en werd voor het eerst toegepast op de premium rode wijnen uit de wijnstreek van Coonawarra. Na de gebruikelijke fermentatie en anderhalf jaar rijpen in Amerikaanse en Franse eiken wijnvaten wordt de wijn verder overgeheveld in authentieke Ierse whiskyvaten. Daar moet de wijn nog 4 tot 6 weken verder rijpen. We horen je meteen luidop vragen waar de wijn naar proeft. Je ruikt wel degelijk het aroma van sterke drank en in het bijzonder whisky. De wijn voelt zacht aan. Het is immers niet zo dat het aroma van de whisky helemaal de bovenhand neemt. Het loont sowieso de moeite waard om de verschillende gemixte aroma’s te proeven. Al was het maar om er achter te komen hoe rijpe wijn op whiskyvaten proeft.

Hardys: leven in de voetsporen van pionier Thomas

Hardys WijnhuizenHardys streeft de hoogste wijnnormen na

De familiale onderneming Hardys werd in 1850 boven de doopvont gehouden wanneer een zekere Thomas Hardy aanbelandde op Davon, de nieuwe kolonie van Engeland in Australië. Hij pootte op de oevers van de Adelaide in 1853 op eigen houtje een wijnmakerij neer. Het was meteen het startsein van één van de grootste wijnondernemingen ter wereld. Thomas Hardy wordt aanzien als één van de peetvaders van de Zuid-Australische wijnteelt. Eerst in Bankside en daarna bij zijn Vale Mc Laren, staat de kwaliteit van dit wijnhuis in het middelpunt van de belangstelling. Met name Tintara zou het epicentrum van het wijnbedrijf worden en promootte zichzelf als één van de best geleide en uitgeruste wijnbouwers in Zuid-Australië. Die grote erfenis van Thomas leeft tot op heden nog steeds voort. Het aroma, het kwaliteitslabel en het authentieke karakter maken de bouw- en hoekstenen uit van zijn huidige wijnen.

De Australische postzegel ‘Stamp of Australia’

Na de eerste oogst in 1857 werden de eerste wijnflessen door immigranten van een Australische postzegel voorzien en naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd. Dit fenomeen lag aan de basis dat het Hardysmerk ‘Stamp of Australia’ wereldwijd bekend werd onder deze benaming. Vijf generaties later blijft het een familiebedrijf en een trendsetter uit het land van de aussies. Smaak, consistentie en kwaliteit zijn de drie ingrediënten die dit wijnhuis zo bijzonder maken. Ruim 150 jaar toewijding en liefde zorgen ervoor dat het Australisch wijnhuis zo geliefd is over de hele wereld. Die erkentelijkheid wordt nog maar eens benadrukt door de grote hoeveelheid onderscheidingen en medailles die in de wacht werden gesleept op nationale en internationale wijnbeurzen. Ook in België behoort dit Australisch wijnicoon tot één van de meest verkochte wijnen.

Concha Y Toro: een toonaangevend Zuid-Amerikaans wijnhuis

Concha Y Toro WijnhuizenEen beursgenoteerd wijnhuis uit Chili

Concha Y Toro, genoemd naar de achternaam van oprichter don Melchior en opgericht in 1883, is verreweg het meest vooraanstaande en gezaghebbende Zuid-Amerikaans wijnhuis. Bij de opstart van zijn wijngaard kocht de stichter van de wijnonderneming uiteenlopende druivenrassen vanuit de Bordeauxstreek in Frankrijk. Om er maar een paar te noemen: Merlot, Sauvignon Blanc en Sauvignon Cabernet. Door de groeiende populariteit van de geproduceerde wijnen wereldwijd schoot de onderneming als een komeet omhoog. In die mate zelfs dat sinds 1923 de onderneming een beursgenoteerd wijnhuis is. Met in het totaal 9000 hectare aan wijngaarden heeft Concha Y Toro een grote variatie van druivensoorten door de jaren heen opgebouwd die op verschillende types van bodem uitstekend tot hun recht komen.

Banden met de Chileense aristocratie

Dit wijnhuis heeft in het verleden nauwe banden gehad met de Chileense aristocratie. Heel veel bestuurders van het bedrijf dragen de titel van ‘markies’. Pikant detail: heel veel wegen die naar de verschillende uitgestrekte wijngaarden leiden worden vernoemd naar deze personen die in de raad van bestuur zetelen. Een schoolvoorbeeld is de ‘Marqués de Casa Concha’. De bekendste is uiteraard Casillero del Diablo. De wijnen van het vermaarde wijnhuis zijn heel differentieel. Zowel op gebied van smaak, soort als kwaliteit. Zo zijn er de Frontera wijnen die door de band genomen voor iedereen heel toegankelijk en betaalbaar zijn. Daartegenover staat dat dit Chileens bedrijf ook meer exclusieve wijnen in het uitgebreide assortiment aanbiedt zoals de Gravas del Maipo. Kortom, de Chilenen hebben voor elk wat wils iets aan te bieden. Van de meest eenvoudige wijnen tot meer exclusieve wijnflessen. Zij mogen terecht als de goeroes van de Zuid-Amerikaanse wijnhuizen worden omschreven.

Robert Mondavi, bekend voor innovatieve werkmethodes

Robert Mondavi WijnhuisFamilievete als een rode draad

Hoewel het wijnhuis Robert Mondavi, genoemd naar de oprichter die in 2008 overleed en bekend staat als een familiebedrijf, gooide een familievete lange tijd roet in het eten. Robert bracht zijn hele jeugd door onder de Californische zon. Nadat hij de Stanford University vaarwel had gezegd, verhuisde Robert met zijn hele familie naar de Napa Valley. Zijn ouders bestierden destijds het bekende wijnhuis Charles Krug. Toen zijn vader Cesare overleed, namen Robert en zijn broer Peter het wijnbedrijf over. Het begin van een calvarietocht. Omwille van een groot meningsverschil werd Robert door zijn moeder en broer Peter aan de kant geschoven. Meteen het startschot om samen met zijn oudste zoon Michael op eigen houtje een wijnhuis uit de grond te stampen: de Robert Mondavi Winery. De rest van het succesverhaal leest als een roman.

Innovatieve werkmethode op vlak van wijnbereidingstechnieken

Pionier Mondavi schreef naam door zijn innovatieve werkmethode op vlak van technieken in de wijnvoorbereiding. Zo lanceerde hij de unieke koude gisting in roestvrij stalen tanks en Frans eiken vaten. Als grote mijlpaal werkte hij ook samen met de NASA voor researchwerk in verband met de kwaliteit van de wijnstokken. Deze vernieuwde technieken hebben aan de wieg gestaan van spectaculaire veranderingen in de wijnindustrie. Hij werd dan ook aanzien als een autoriteit in de wijnwereld. Mondavi focust zich op twee hoofddoelen. De uitdaging om de concurrentie aan te gaan met andere grote wijnhuizen over heel de wereld. Een tweede doelstelling is wijnen te produceren waar de modale consument dagelijks van kan genieten. Zijn levensfilosofie: ‘Het leven verrijken door wijn’. Een evenwichtige balans en het fruitig karakter maakt dit wijnhuis zo speciaal.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *