Je hebt vast wel eens van een sommelier gehoord. Dat zijn de mensen die je in restaurants bedienen en alles over wijn weten om ervoor te zorgen dat je krijgt wat je wilt als je in een restaurant bestelt. Maar is het mogelijk om zelf ook wijnsommelier te worden? Zelf sommelier worden is niet gemakkelijk, maar het is de moeite waard om een van de besten te worden!

Wat is een wijnsommelier en wat doen ze?

Een sommelier is een wijnexpert, iemand die is opgeleid om u te helpen de beste wijnen bij uw maaltijd uit te kiezen. Sommeliers werken meestal in restaurants met dure wijnkaarten omdat ze de regio’s, de jaargangen en alles over elke druivensoort kennen om ervoor te zorgen dat u krijgt wat u wilt wanneer u bestelt.

Zij kunnen vertellen waar alle wijnen vandaan komen (de specifieke wijngaard of wijnmakerij), wat er nieuw op de lijst staat, de beschrijving van elke variëteit en de prijsklasse. Zij kennen hun wijnen uit het hoofd. Vroeger liepen sommeliers met een karretje rond om in het hele restaurant wijn te schenken.

Sommelier is een beroep dat vroeger voorbehouden was aan mannen, maar steeds vaker nemen ook vrouwen (zie maar naar de bekende Sepideh Sedaghatnia) deze rol op zich. Sommeliers moeten een brede kennis over wijnen hebben, zodat zij de klanten het beste kunnen adviseren en de wijnkaart van het restaurant kunnen vertegenwoordigen.

Hoe kan je zelf een wijnsommelier worden?Hoe kan je zelf sommelier worden en hoe werk je eraan? Hoe ziet je dag eruit?

Om sommelier te worden moet je een opleiding voor sommelier krijgen in het combineren van eten en wijn, wat niet gemakkelijk is. Het beste advies dat ik je kan geven is om nieuwe dingen te proberen, over wijn te lezen (gebruik alleen geen Wikipedia) en tijd te besteden aan het proeven van wijnen met mensen die meer weten dan jij.

Je dag zou kunnen bestaan uit werken in een restaurant met andere sommeliers, proeverijen doen met klanten, praten met de eigenaars van de wijngaarden voor updates over hun laatste druivenoogst of vintage release, of je inlezen over het diner van de vorige avond. Het is echt heel veeleisend, maar de meeste mensen die als sommeliers werken houden absoluut van hun job.

Als je in een restaurant wilt werken, moet je een “opleiding sommelier” volgen: naar de Court of Master Sommelier gaan en je opwerken van Certified Sommelier. Je kunt de Introductie Sommelier Cursus volgen en dan verder gaan om een Gecertificeerd Sommelier te worden.

Als je proeverijen voor klanten wilt doen, zoals in een veilinghuis of wijnwinkel, moet u de Inleidende en Gevorderde Wijncursus volgen voordat u een Gecertificeerd Specialist in Wijn wordt.

Waarom is het de moeite waard om sommelier te worden?

Zelf sommelier worden is zeker de moeite waard omdat het een leuke en interessante baan is. Je werkt met leuke mensen, drinkt de hele dag wijn en krijgt er nog voor betaald ook! Het mooiste is dat je altijd nieuwe dingen leert over de wijnwereld en hoe die zich verhoudt tot eten.

En als je bij mensen thuis wilt komen om ze advies te geven over hun wijnen, dan is dit carrièrepad perfect voor jou. Als je echt gepassioneerd bent over het combineren van wijn en spijs, is dit een geweldige manier om je interesses te combineren in één beroep.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *